Tóth Krisztián hat éves korában kezdte judós pályafutását, miután a szülei olyan sportágat kerestek számára, amely képes a kissrác extra energiáit „elnyelni”. Tehetségére korán felfigyeltek a szakemberek, a sorra megnyert hazai, korosztályos versenyek mellett, 2009-ben, a Budapesten rendezett ifjúsági világbajnokságon szerzett ezüstérmével beköszönt a világ élmezőnyébe is.




NAGYÍTÁSÉRT KLIKK A KÉPRE!


A következő évben már eggyel magasabb súlycsoportban – a 81 kilogrammosok között – egy igazán komoly sikerszéria vette kezdetét. 2010 nyarán, előbb Teplicében, az ifjúsáig Eb-n, majd Szingapúrban az ifjúsági olimpián szerzett bronzérmet a KSI SE új nagy reménysége. Három a magyar igazság, tartja a mondás, Tóth Krisztián pedig az októberi junior világbajnokságon szerzett dobogós helyezésével háromra növelte 2010-es bronzérmeinek számát.

2011 szeptemberében a junior Európa-bajnokságon újra a dobogó legalsó fokáig jutott az akkor tizenhét esztendős judós, november elején a pontszerző ötödik helyen zárta a junior világbajnokságot, majd a november végi tyumenyi U23-as Eb-n már a dobogó legfelső fokára állhatott.



A 2012-es évben egy U23-as Európa-bajnoki bronzéremmel ízlelgette a 90 kilogrammos súlycsoportot. A súlycsoportváltás és az technikai repertoár – az IJF új szabályai nem engedik a lábra fogást – 2013 második felére állt össze: augusztus végén a riói felnőtt világbajnokságon az előkelő ötödik helyen, ősszel a junior vb-n a hetedik helyen végzett, az évet pedig egy újabb U23-as Eb-győzelemmel zárta.

2014-ben a junior korcsoportot méltóképpen, világbajnoki aranyéremmel záró Tóth Krisztián a felnőttek között is letette névjegyét. Montpellierben harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon, majd a cseljabinszki felnőtt vb-n, a világelső grúz Varlam Lipartelianit is legyőzve jutott a döntőbe, ahol csak a nagy példakép, a görög Iliasz Iliadisz előtt kellett fejet hajtania.

2014-től kezdődően szép számmal gyűlnek Tóth Krisztián IJF World Tour-érmei, Grand Slamet egyszer – Abu Dzabiban –, Grand Prix-t három alkalommal is – kétszer Zágrábban és Budapesten – sikerült nyernie. A hazai közönség igen jó hatással van a KSI SE versenyzőjére, 2014-ben második, 2016-ban első lett a hazai rendezésű Grand Prix-viadalon.

A tavalyi kazanyi Európa-bajnokságon szerezett ezüstérmével remek hangulatban várhatta a riói olimpián való bemutatkozást, a kínai Cseng Hszün-csao azonban beleszólt a sikeres debütálásba. 2016 vége és az idei esztendő első fele a műtétekről és a lábadozásról szóltak, a nyár eleji jekatyerinburgi Grand Slam-ezüst, és a celjei Európa-kupa-bronz szerencsére arra enged következtetni, hogy az orvosi és a szakmai stáb is remek munkát végzett a kieső időszakban.



Pánczél Gábor tanítványa szeptember elsején, valamint szeptember harmadikán, a vegyes csapatversenyen lép a SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG tatamijára.


A magyar csapat eddig bemutatott tagjai

FÉRFIAK
100 KG
Cirjenics Miklós
Ohát Zalán

+100 KG
Bor Barna

NŐK
+78 KG
Kárpáti Emese
Szigetvári Mercédesz


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017)