Az Ami összeköt mai vendége két tüneményes kisgyerek, Huba és Bolda anyukája, aki tavaly nyáron ünnepelte a harmincadik születésnapját, de már évek óta hiányzik a hazai tatamikról. Pedig a közelmúlt egyik legsikeresebb magyar judósáról van szó, aki kevéssel azután, hogy a combdobást az óvoda udvarán tanította pajtásainak, minden korosztályban gyűjtögetni kezdte az aranyérmeket, itthon és külföldön egyaránt, a felnőttek között kétszer is megnyerte az Európa-bajnokságot, kétszer is karnyújtásnyira állt az olimpiai éremtől, s mindkétszer az amerikai Harrison keresztezte az útját.



Elsőre 2012-ben, Londonban, ahol a magyar versenyző vezetésénél az amerikai úgy fordult rá a magyar lány lábára, hogy annak súlyos sérülés, porcleválás lett a következménye. Sokak szerint nem egy véletlen versenybaleset történt. Hősünk lépni sem tudott a fájdalomtól, a negyeddöntőt elbukta, Harrison pedig meg sem állt az olimpiai aranyéremig. De a magyar lányt kemény fából faragták, a bemelegítő teremben valósággal összedrótozták, s bár erős fájdalmak kínozták, ezt igyekezett eltitkolni még edzője elől is, s végül egy emlékezetes mérkőzésen, gyakorlatilag fél lábbal tudta legyőzni lengyel ellenfelét – hősies tettéről hetekig beszéltek itthon.

Ő persze nem tartja mindezt olyan nagy hőstettnek. Azt mondja, nincs benne bánat, szomorúság London miatt, de talán nem is volt még ideje gondolkozni a történteken.



Már a londoni olimpia évében a civil életére készült, az egyetemi sport arcának választották, s megnyerte a felsőfokú hallgatók olimpiáját az Universiádét, miközben építőmérnöknek – fontos, nem építész – építőmérnöknek tanult, az esküvüvőjére pedig két nagy verseny között kellett sort kerítenie. Kilencszeres magyar bajnok, de még nem mondott le a tizedikről. Lehet, hogy még látjuk majd a tatamin.

Az Ami összeköt mai vendége: Joó Abigél.


 

Különleges utak, sorsok, teljesítmények, hivatások, szenvedélyek. Sikeres, elismert emberek az élet megannyi területéről. Egy valami mindannyiukat összeköti: a JUDO. Vajon ez a titok? Az Ami összeköt a Judoinfo podcast-sorozata. A podcastet meghallgathatod, az Ami összeköt csatornájára feliratkozhatsz a Spotify, az iTunes vagy az Anchor szolgáltatónál is.





A sorozat korábbi adásai:

Ami összeköt #1: Baranyai menedék – Beszélgetés Csősz Imrével
Ami összeköt #2: Bíró-sztori – Beszélgetés Gosztonyi Balázzsal
Ami összeköt #3: A fekete-öv története – Beszélgetés Simon Csabával
Ami összeköt #4: Titkos sikerek – Beszélgetés Parragh Katalinnal
Ami összeköt #5: Veterán motorral a judo nyomában – Beszélgetés Treszl Gáborral 
Ami összeköt #6: Otthonról hazafelé – Beszélgetés Nagy Patríciával
Ami összeköt #7: Olimpikon helyett csúcsmenedzser – Beszélgetés Hanzel Henrikkel
Ami összeköt #8: Visszatalált oda, ahol minden kezdődött – Beszélgetés Hadfi Dániellel
Ami összeköt #9: Sok a munka, és jól van ez így – Beszélgetés Balogh Zoltánnal

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021)