„A Nemzetközi Judo Szövetséghez érkezett hivatalos közlemények alapján az Orosz Judo Szövetség és a Fehérorosz Judo Szövetség felfüggesztette részvételét az összes hivatalos IJF és EJU nemzetközi eseményen. Orosz vagy fehérorosz sportolók azonnali hatállyal nem vesznek részt az IJF és az EJU versenyein” – olvashatjuk a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) szűkszavú közleményében.




Amint arról a Judoinfo is beszámolt, az IJF az Ukrajnában zajló háborús események miatt nem zárta ki versenyrendszeréből az orosz sportolókat.

„A Nemzetközi Judo Szövetség indokolatlannak tartja az orosz sportolókkal szembeni szankciókat, és álláspontja szerint a versenyekről való kitiltásuk csak növeli az igazságtalanság érzését” – fogalmazott akkor az IJF.

A friss közlemény szerint a két tagszövetség most úgy döntött, nem küldi sportolóit a nemzetközi versenyekre.

A háború miatt az IJF törölte az égisze alatt zajló összes oroszországi versenyt, így a Grand Slam-sorozat májusra, Kazanyba tervezett állomását is, egyúttal bejelentette, hogy felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az IJF-ben viselt tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségéből, néhány nappal később meg is fosztotta valamennyi címétől. A történtek hatására február végén lemondott posztjáról az Európai Judo Szövetség orosz elnöke, Szergej Szolovejcsik, néhány napja ugyanígy tett az EJU főtitkára, az orosz állampolgársággal is rendelkező olasz Ezio Gamba.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: IJF)