Az iráni színekben világbajnok Szaed Molla rekordgyorsasággal kapott mongol állampolgárságot, s már Mongólia színeiben léphet tatamira a jövő heti csingtaói World Masters-viadalon.




Szaed Molla (balról) és Khaltmaagiin Battulga mongol elnök


A Judoinside röpítette világgá elsőként a hírt: Szaed Molla meglátogatta Mongólia államelnökét – a Mongol Judo Szövetség korábbi vezetőjét – Khaltmaagiin Battulgát, aki a 2018-as világbajnok kezébe adta a mongol útlevelet. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) adatbázisában már mongol válogatottként szerepel Molla a csingtaói World Masters indulói között.

Amint arról a Judoinfo is többször beszámolt, Szaed Molla a tokiói világbajnokságról nem tért haza Iránba, azok után, hogy az iráni sportvezetők arra próbálták kényszeríteni, hogy lépjen vissza a küzdelmektől, elkerülendő az izraeli Sagi Muki elleni mérkőzést.



Molla azóta Németországban él, a Judoinside információi szerint fel is ajánlották neki a német állampolgárságot, a világranglista harmadik helyezettje azonban a mongol hívószóra mondott igent.

A szabályok szerint az országot váltó versenyző elveszíti valamennyi világranglistapontját, de Molla esetében alighanem kivételt tesz az IJF.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Judoinside)