Sajnos a felszín alatt érzékelhető esetből „ügy” lett, tiszta szívünkből szurkolunk azért, hogy Szaed Mollának és családjának emiatt ne essen bántódása…




A judosportban mindenki tisztában volt vele, hogy Szaed Molla szándékosan veszítette el a világbajnoki elődöntőt, ahogyan a bronzmérkőzésen sem lehetett kérdés, hogy ki fog kapni, nem állhatott ugyanis egy dobogóra a világbajnoki címet szerző izraeli Sagi Mukival.

A dolog azonban nem maradt ennyiben, a Nemzetközi Judo Szövetség hétfőn sajtóközleményben jelezte, Szaed Molla önmaga és a családja biztonságáért aggódik, mert ellentmondott az iráni utasításnak és nem lépett vissza a tokiói világbajnokságtól.

A Judoinfo virtuális hasábjain is beszámoltunk arról, hogy a két benevezett iráni sportoló visszalépett a vb-től, majd frissíteni kellett cikkünket, hiszen Szaed Molla megérkezett a japán fővárosba és a sorsolásnál sem törölték nevét a listáról. Ott volt múlt szerdán a 81 kilogrammosok küzdelmeinek rajtjánál is, s ellenállhatatlan, erőtől duzzadó judóval menetelt második világbajnoki címe felé.

Csakhogy a másik ágon az izraeli Sagi Muki – többek között a mi Ungvári Attillánkat is legyőzve – ugyancsak a finálé felé tartott, a két nagy rivális elődöntőjét egymás után rendezték a délutáni programban. Muki kezdett, s ki is harcolta a döntőbe jutást. Ezzel kezdődött el Szaed Molla kálváriája. Ahogyan az IJF videójában is mondja: ezek után veszítenie kellett…

A háttérben ugyanis igazi dráma kezdődött, amelyben Szaed Molla és családja biztonsága került veszélybe. Az egész helyi idő szerint 15:30-kor, kevéssel az orosz Halmurzajev elleni nyolcaddöntő előtt kezdődött, amikor az iráni együttes vezetője hívást kapott otthonról. A vonal túlsó végén Davar Zani, az iráni sportminiszter volt, aki nyomatékosan felszólította az iráni sportolót, hogy lépjen vissza a küzdelmektől, elkerülendő az esetleges iráni-izraeli mérkőzést. És elkerülendő azt, hogy Mollának vagy a családjának bántódása essék…




A hírt hallva Molla valósággal összeomlott, könnyekben tört ki. Lisa Allan, az IJF eseménymenedzsere a tadzsik edzőt, Vahid Sarlaát hívta segítségül, az IJF főtitkára, Jean-Luc Rouge, az IJF végrehajtó bizottsági tagja, Gerard Benone és asszisztense, Abdullo Muradov is azonnal Molla segítségére sietett.

„Az egész napot vele töltöttem, mindenhová elkísértem, segítettem neki a fordításban. Láttam a félelmet a szemében, a rettegést, hogy szembenézzen egy ilyan helyzet következményeivel – idézte fel a történteket Abdullo Miradov. – Teljesen tehetetlen volt, szörnyű volt ezt látni. Ilyesminek egyetlen sportolóval sem szabadna megtörténnie…”

Az iráni bajnok lehetőséget kért arra, hogy találkozzon az IJF elnökével, Marius L. Vizerrel, aki azonnal fogadta a világbajnokot. Amint megtudta, mi történt, teljes támogatásáról biztosította, s elmondta, életének legfontosabb döntését kell meghoznia. Vagy engedelmeskedik és hazatér, vagy kockáztat mindent, és harcol a szabadságért, a méltóságért. A judo értékei megmutatták neki az utat. Döntött és közvetlenül a tatamihoz rohant, hogy szembenézzen az olimpiai bajnok orosszal. S a körülmények ellenére győzött, ahogyan ezt követően a kanadai Antoine Valois-Fortier elleni negyeddöntőben is.

Folytatta a versenyt az elődöntőben Matthias Casse ellen, remélve, hogy bejut a döntőbe. Ám az iráni hatóságok számára Molla már túl messzire ment. Amiután egész nap több hívást kapott, amelyekkel nyomást akartak gyakoroljon rá, már nem volt visszaút, az iráni judós tudta, hogy már nem mehet haza. Az iráni nagykövetség küldöttsége is megérkezett a helyszínre, az egyik küldött illegálisan, az iráni edzők akkreditációjával behatolt a sportolók melegítési területére, hogy megfélemlítő üzeneteket tolmácsoljon Mollának.

Közvetlenül az elődöntő előtt Molla edzője újabb telefonhívást kapott, ezúttal Reza Szalehi Amiritől, az Iráni Olimpiai Bizottság elnökétől, aki elmondta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat a judós szüleinek házában tartózkodik. Molla iráni barátai azt is elküldték neki, hogy idegenek mentek a házához, és megkérték az apját, mondja meg fiának, hogy kövesse a törvényt, különben gondjai lesznek.

Szaed Molla elképzelhetetlen stresszhelyzetbe került. Az IJF és a helyiek biztonsági személyzete mindenhová elkísérte, értékeire és útlevelére vigyáztak, de a versenyben már nem tudott tudásának megfelelően szerepelni



„Lehettem volna újra világbajnok. Keményen dolgoztam, sok erőfeszítést tettem érte. Ma nyertem olimpiai bajnok ellen, az olimpiai bronzérmes és egyéb ellenfelek ellen is, végig a bajnoki címről álmodtam. De nem ez volt mára a sorsom, nem tudtam versenyezni az országom törvényei miatt, féltem a családomra és magamra gyakorolt ​​következményektől – nyilatkozta szomorúan az IJF kamerái előtt. – Ma az Iráni Olimpiai Bizottság elnöke és a sportminiszter azt mondta nekem, ne versenyezzek, mert be kell tartanom a törvényt. Harcos vagyok. Mindenhol versenyezni akarok. Egy olyan országban élek, amelyben a törvény ezt nem engedi meg. Nincs választásunk, minden sportolónak be kell tartania ezt. Minden, amit ma csináltam, az életemért, egy új életért tettem.

Szívből köszönetet mondok Vizer úrnak. Azt mondta, garantálja és segíti nekem, hogy ott lehessek az olimpián, annak érdekében, hogy az álmom valóra váljon, és olimpiai bajnok lehessek. Segítségre van szükségem. Még akkor is félek, ha országom hatóságai azt mondták nekem, bármilyen probléma nélkül visszamehetek. Félek attól, ami történhet a családommal és velem.”

„Sportoló vagyok, nem politikus vagyok, sohasem vettem részt a politikában. Be akarom tartani az Olimpiai Charta előírásait” – tette hozzá Szaed Molla, aki csak arra vágyott, hogy judós legyen, bajnok legyen, országát büszkén reprezentálja a nemzetközi versenyeken, szemben álljon a legjobbakkal, és – mint mindenki más – a legjobbját nyújtva, tisztességesen harcoljon. Molla elvesztette a versenyt Tokióban, de a judót választotta és életének egyik legfontosabb versenyét nyerte meg ipponnal – írja az IJF közleménye.


Muki álma, hogy megküzdhessen Mollával

„Nagyon szomorú vagyok a történtek a helyzet miatt, amelybe Szaed Molla belekerült. Ismerem jól, keményen dolgozol azért, hogy a lehető legjobb judós legyen. Ahogy megismertem, remek ember és kiváló sportoló – vélekedett az újdonsült világbajnok izraeli Sagi Muki. – Szeretnék az Izrael és Irán közötti béke nagykövete lenni. Két álmom van. Az egyik az, hogy megnyerjem az aranyérmet a tokiói olimpián. A másik pedig az, hogy megküzdhessek Szaed Mollával. Mindegy, melyikünk nyer, megrázni a kezét, megölelni. Tiszteletet mutatni egymás iránt, megmutatva ezzel, hogy a sport mindenek felett áll.”

 

Jamasita: Sokkolt, ami történt

A legendás judós, a Japán Judo Szövetség és a Japán Olimpiai Bizottság elnöke, Jamasita Jaszuhiro döbbenten fogadta a történteket. „Egyszerűen sokkolt, amit hallottam” – mondta a japán sportdiplomata, amint megtudta, hogy Irán kormányzati szinten gyakorolt nyomást a sportolóra, hogy visszalépjen a világbajnokság küzdelmeitől.


Szaed Molla jelenleg veszélyben van, és az IJF várakozással tekint a legjobb megoldás megtalálására, amely lehetővé teszi számára, hogy továbbra is azt csinálja, amit a legjobban tesz: versenyezzen, bármiféle megkülönböztetés nélkül. Az életért folytatott küzdelme csak most kezdődött el. Nem lesz egyedül, az egész judocsalád mellette áll.

Marius Vizer hozzátette: „Az IJF sohasem támogatott, s nem is fog támogatni egyetlen országot sem, azért vagyunk, hogy megvédjük a sport integritását és a sport értékeit, hogy a sport a barátság, az egység és a béke hajtóereje legyen a világban. Az olimpiai charta a sport legfőbb értékeit tartalmazza, az a feladatunk, hogy ezeket megvédjük.”


A szerződés csak egy papír volt

Május 9-én az IJF örömmel adta ki a hírt: „a modern korban először a sport győzelmet aratott a politika felett!”, ezzel kommentálva azt, hogy az IJF és az Iráni Judo Szövetség megállapodást kötött arról, hogy Irán többé nem tesz az Olimpiai Chartával ellentétes, diszkriminatív lépéseket – vagyis nem lépteti vissza versenyzőjét, ha az izraeli judóssal kerülne szembe. A szerződés sajnos nem sokáig, éppen az első esetig volt érvényben…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: IJF)