Mohammad Manszuri, az iráni válogatott edzőjének szerződése a 2020-as tokiói olimpiáig érvényes, de úgy döntött, nem tér vissza hazájába, önkéntes száműzetésbe vonult Németországba.




Mohammad Manszuri


A Radio Farda exkluzív interjújában Manszuri elmagyarázta döntésének okait és az Iszlám Köztársaság ellentmondásos sportviszonyait. Természetesen szóba került a világbajnok Szaed Molla esete, akit a nemrégiben megrendezett tokiói világbajnokságon visszalépésre akartak kényszeríteni, hogy elkerülje az izraeli sportolóval folytatott harcot.

„Elveszítettem a motivációmat, feladom – mondta Manszuri. – Az iráni politikai rendszer bármikor összeomolhat, ennek ellenére a hatóságok megszállottan dolgoznak a felszín épen tartásán. Aznap, amikor Szaed Tokióban kész tények elé került, elmentem az edzésre, de képtelen voltam dolgozni. Annyira csalódott voltam, hogy nem tudtam koncentrálni. Ott álltam a tatamin, amelynek az egész életemet szenteltem, és kiabálni kezdtem a sportolókkal, hagyják abba az edzést. Mi haszna a munkának, ha valaki végül ugyanúgy jár, mint Szaed? Ne pazaroljátok az időtöket a judóra, menjetek, és élvezzétek, hogy fiatalok vagytok!”

„A Nemzetközi Judo Szövetség korábban már majdnem úgy döntött, hogy kizárja Iránt, amikor a párizsi Grand Slam során Mollának szándékosan el kellett veszítenie egy meccset, hogy elkerülje az izraelivel való találozást. Akkor még elmaradt a kizárás, de nyilvánvaló volt, hogy előbb vagy utóbb az IJF Iránt elszámoltatja a hasonló esetk miatt. Szaedet egy év alatt négyszer kényszerítették arra, hogy sérülést vagy betegséget színleljen, hogy elkerülje izraeli riválisát. Abu-Dzabiban lábsérülést kellett imitálnia, ennek ürügyeként hagyhatták el a versenyt. A másik iráni szupersztárnak, Mohammad Mohammadinak megtiltották a fogyasztást, hogy elkerülhessen egy izraeli judóst.”




Szaed Molla


A Tokióban történtek után Szaed Molla Németországba költözött, ahol most Manszuri is tartózkodik. Molla a hírek szerint a menekültek csapatának színeiben vehet részt a 2020-as tokiói olimpián, Manszuri reméli, hogy egykori tanítványának oldalán állhat majd.

„Az álmom mindig is az volt, hogy egy csapatot edzhessek az olimpiai játékokon. Jelenleg Szaed Mollával edzek Németországban, abban a reményben, hogy az ő oldalán Tokióban is ott lehetek.”

Manszuri szerint az Iszlám Köztársaság nem folytathatja képmutató tevékenységét. „Az Iszlám Köztársaság hatóságai ragaszkodnak ahhoz, hogy izraeli sportoló ellen nem szerepelhetnek az iráni versenyzők. Ez ellen az összes nemzetközi sportszövetségnek tiltakoznia kell. Valamilyen módon véget kell vetni az iráni sportolók üldöztetésének, akik elveszítik az esélyét, hogy olimpiai vagy világbajnokok legyenek, pusztán azért, mert egy izraeli sportolóval szembe kerülhetnek…”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Radio Farda

Fotó: IJF, Gabriela Sabau)