A Papp László Sportaréna különtermében tartotta évzáró ünnepségét a Magyar Judo Szövetség, az eseményen az esztendő legjobbjai vehettek át díjakat.



Az ünnepség egy szomorú megemlékezéssel kezdődött, két mesterét is elveszítette az elmúlt napokban a magyar judocsalád, Fényes Ferencre és Juhász Mihályra felállva emlékeztek az egybegyűltek.

Az évzáró ünnepséget megtisztelte jelenlétével Láng Zsolt kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Géczi Mariann, a MOB stratégiai igazgatója is. Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke köszöntőjében jelezte: a judósok igazán hűségesek, hiszen olyan helyszínt választottak az eseménynek, amely az elmúlt években nagy magyar judosikerek színtere volt, s bár az év nem minden időszakában hozta a várt eredményeket, összességében egy újabb sikeres esztendőn van túl sportágunk. 2024 azonban vízválasztó lehet, az elnök reményét fejezte ki, hogy egy év múlva ötkarikás sikereket ünnepelhet majd a magyar judo az évzáró gálán.

A megnyitó után az elismerések átadása következett, összesen tizennyolc kategóriában nevezték meg 2023 legjobbját, legjobbjait.




Braun Ákos női kapitány (balról), Özbas Szofi és dr. Tóth László


Pályafutása során harmadszor lett az év felnőtt női versenyzője Toncs Péter, Szabó Tibor és Neu Gábor tanítványa, Özbas Szofi. A Budapesti Honvéd huszonkét éves judósa a felnőtt világbajnoki dobogóra is felállhatott, ő szerezte meg a magyar judosport tizenhetedik világbajnoki bronzérmét. Emellett egy Európa-bajnoki ötödik helyezés Montpellier-ből, két Grand Slam-ezüstérem és egy Grand Slam-bronz is az eredménylistájára került 2023-ban.




Ungvári Miklós férfi kapitány (balról), Tóth Krisztián és dr. Tóth László


Immár hatodik alkalommal az év felnőtt férfi versenyzője Pánczél Gábor tanítványa, Tóth Krisztián lett. Az MTK Budapest huszonkilenc esztendős klasszisa valósággal halmozta az érmeket 2023-ban: bronzérmes lett az Európa-bajnokságon Montpellier-ben, emellett egy Grand Slam-ezüst, három Grand Slam-bronz, két Grand Prix-arany és egy Grand Prix-ezüst is az övé lett a mögöttünk hagyott esztendőben.




Ifj. Nagysolymosi Sándor elnökségi tag (balról), Karakas Hedvig
(Toncs Péter távollétében ő vette át a díjat) és dr. Tóth László


Az év felnőtt edzője a BHSE mesteredzője, Toncs Péter lett. Tanítványai 2023-ban is jó néhány nagy nemzetközi sikert értek el, Európa-bajnoki helyezéseket, Grand Slam- és Grand Prix-érmeket gyűjtöttek a felnőttek között, és az utánpótlás korcsoportokban is jeleskedtek. Versenyzője, Özbas Szofi érte el az esztendő legjobb magyar eredményét, bronzérmet szerzett a dohai felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.




Baji Balázs (balról), Szabó Tibor, Neu Gábor és dr. Tóth László


Az év utánpótlás edzői 2023-ban: Szabó Tibor és Neu Gábor. Egyesületükben, a Budapesti Honvédnál közösen dolgoznak az edzők, együtt írják a programokat, együtt tartják az edzéseket, s osztoznak tanítványaik nehezebb pillanataiban és sikereiben egyaránt. 2023-ban jó néhány tanítványuk ért el kiemelkedő eredményeket, az ifjúsági Eb-n Kollár Sebestyén nyert ezüstöt, a junior világversenyeken Kriza Anna remekelt, az U23-as Európa-bajnokságon Kőszegi Rebeka, Gyertyás Róza és a csapatversenyben Adorjáni Gergely is érmes lett.




Dr. Jernei Zoltán (balról), Pánczél Gábor (Gőz Roland
távollétében ő vette át a díjat) és dr. Tóth László


Az év egyetemi és főiskolai judósa Pánczél Gábor tanítványa, Gőz Roland. Az MTK Budapest huszonnégy éves judósa az idén két érmet is nyert az olimpiai kvalifikációs sorozatban, a szófiai European Openen arany-, az odivelaszi Grand Prix-n bronzérmes lett, az antalyai Grand Slamen ötödik helyen zárt. Óriási sikert ért el a csengtui egyetemi világjátékokon, az egykori Universiadén, amelyen aranyérmes lett a 90 kilósok között. Néhány napja érkezett a hír, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség jelölte az Év ipponja díjra, vagyis könnyen lehet, hogy övé lesz 2023 legnagyobb dobása.




Csernoviczki Éva (balról), Sáfrány Péter és dr. Tóth László


Az év U23-as férfi judósa díjat Bartha Ákos tanítványa, Sáfrány Péter vehette át. Nehezen indult a junior-korosztályból feljebb lépő világbajnok szezonja, a Miskolci VSC sportolója csak a nyár elejére lendült igazán formába, akkor a mongol fővárosban megrendezett Grand Slam-viadalon a dobogó harmadik fokáig verekedte magát. Az év csúcspontja számára Potsdamban jött el, a novemberi U23-as Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett.




Nagy András főtitkár (balról), Gyertyás Róza és dr. Tóth László


Az év U23-as női judósa Pákozdi Emil, Pákozdi Csaba, Toncs Péter, Szabó Tibor és Neu Gábor tanítványa, Gyertyás Róza lett. A Koroncói Tutti Judo Klub Budapesten élő és a BHSE csapatánál készülő huszonkét éves versenyzője már az olimpiai kvalifikációs tornákon is megmutatta erejét, ezüstérmet nyert a varsói European Open-viadalon, a linzi Grand Prix-n és a zágrábi egyetemi Európa-bajnokságon is, bronzérmes lett Csengtuban, az egyetemi világjátékokon és a szarajevói European Openen, majd ragyogó teljesítményt nyújtva Potsdamban megvédte U23-as Európa-bajnoki címét.




Karakas Hedvig (balról), Kriza Anna és dr. Tóth László


Az év junior női judósa Toncs Péter, Szabó Tibor és Neu Gábor tanítványa, Kriza Anna. A BHSE húsz esztendős sportolója Európa-kupa érmekkel kezdte az évet, majd Zágrábban megnyerte az egyetemi Európa-bajnokságot. A junior világversenyeken s jól szerepelt, hetedik lett a hágai Európa-bajnokságon, majd ötödik az odivelas-i világbajnokságon.




Fábián László (balról), Galó Bence, Kollár Sebestyén és dr. Tóth László


Az év ifjúsági férfi judósa díjat megosztva Galó Bence és Kollár Sebestyén nyerte. Bence az UTE versenyzője, Márczy Zoltán és Horváth László tanítványa, Sebestyén pedig a BHSE sportolója, edzője Toncs Péter, Szabó Tibor és Neu Gábor. Mindketten ezüstérmet szereztek az ifjúsági Európa-bajnokságon, mindketten a dobogó harmadik fokára állhattak az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, s mindketten nyertek ebben az évben korosztályos Európa-kupát.




Nagy György (balról), Vég Luca és dr. Tóth László


Az év ifjúsági női judósa Bíró Tamás, Bíró Norbert és Mester Dániel tanítványa, Vég Luca. A Ceglédi VSE sportolója remekül szerepelt korosztályában, az ifjúsági Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet szerzett, de megmutatta oroszlánkörmeit az idősebbek között is: ötödik lett a junior Európa-bajnokságon, hetedik a junior-világbajnokságon, itthon pedig megnyerte a felnőtt országos bajnokságot, az 57 kilogrammosok között.




Dr. Eleki Zoltán (balról), Havasiné Fridrich Annamária,
Raus Ivett és dr. Tóth László


Nemzetközi szinten is a világ legjobbjai közé tartoznak bíróink, 2023-ban is valamennyi világversenyen volt magyar mérkőzésvezető. Az októberben Malagában megrendezett felnőtt Európa-kupán huszonhét bírójelöltet tettek próbára, hogy megszerezzék a Nemzetközi Judo Szövetség kontinentális licencét. Köztük volt ő is, aki sikerrel teljesítette a vizsgát. De nemcsak ezért, a hazai versenyeken nyújtott kiemelkedő teljesítménye alapján is kiérdemelte az év bírója címet Raus Ivett.




Sebestyén László (balról), Mezei Dorina és dr. Tóth László


Az év kata párosa: Kis Noémi és Mezei Dorina. Noémi a Kis-dunamenti Judo Sportegyesület versenyzője, edzője Kernyi Zoltán, Dorina pedig a Pápai Judo Akadémia sportolója, edzője Mezei Csaba. A judo több mint sport, s a judo nemcsak a küzdelmekből áll. Része a formagyakorlatok, vagyis a katák világa is, amelyben ugyanúgy évről évre világversenyeket rendeznek. Az év legjobb párosa a katame-no katában, vagyis a földharctechnikák formagyakorlatában áprilisban Cegléden nagy fölénnyel nyerte meg a nyílt magyar bajnokságot, júniusban, a szlovéniai Európa-bajnokságon tizenhat páros között ötödik lett a csoportjában, összesítésben a nyolcadik legmagasabb pontszámmal, október végén, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a világbajnokságon pedig a világ legjobb huszonnyolc párosa között csoportjában a tizenegyedik helyet sikerült megszereznie, összesítésben nyolc párosnál kapott magasabb pontszámot.




Dr. Demény Ádám (balról), Szőcs László és dr. Tóth László


Az év veterán férfi versenyzője, a Magyar Judomesterek Klubjának tagja, Szőcs László. 2023-ban a veterán világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott. Az M6-os kategória +100 kilogrammos súlycsoportjában a júniusi szlovéniai Európa-bajnokságon a Himnuszt is eljátszották győzelme tiszteletére, novemberben Abu-Dzabiban pedig világbajnoki bronzérmes lett.




Flóri Miklós (balról), Péter Kamilla és dr. Tóth László


Az év veterán női versenyzője, Péter Kamilla. Ragyogóan szerepelt a magyar válogatott az Abu-Dzabiban megrendezett veterán világbajnokságon és a szlovániai Európa-bajnokságon is, összesen tizennyolc érmet hoztak haza a két világversenyről. A mieink közül az UTE sportolója érte el a legnagyobb sikereket, Pápai Tibor tanítványa mind a két tornán aranyérmes lett, világ- és Európa-bajnok.




Petrányi Imre (balról), Ötvös Patrik és dr. Tóth László


Az év hallássérült sportolója, az UTE judósa, Horváth László tanítványa, Ötvös Patrik lett. A bolgár fővárosban, Szófiában rendezték meg az idei siket judo Európa-bajnokságot, amelyen második kiemeltként kezdett, az első mérkőzésén a korábban az épeknél is kétszeres Grand Prix-érmes ukrán riválisát a hosszabbításban győzte le, az elődöntőben ismét hosszabbításban nyert, vazarival múlta felül török ellenfelét, majd nagy bravúrral a döntőben is nyerni tudott, a franciák vb-címvédője ellen. Ezzel a világbajnoki ötödik helyezése és a siketlimpiai bronzérme mellé begyűjtött egy Európa-bajnoki aranyérmet is.




Bíró Norbert para judo szövetségi kapitány (Burányi Flóra
távollétében a díjat ő vette át) és dr. Tóth László


Az év látássérült judósa, a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője, Hajtós Bertalan és Tanczer Dénes tanítványa, Burányi Flóra. Augusztusban gyors egymásutánban két nagy versenyen kellett jól teljesítenie. Rotterdamban egy nagy multisport esemény keretében rendezték meg a para judo Európa-bajnokságot, amelyen bronzérmet szerzett. Néhány nappal később Birminghamben, a vakok és gyengénlátók világjátékán világbajnoki hetedik helyezést ért el. Harcban áll a nagy cél, a jövő évi párizsi paralimpiai szereplésért is, a kvalifikációs versenyek közül szeptemberben Bakuban ötödik, december a sportág őshazájában, Tokióban hetedik helyezést ért el.




Láng Zsolt (balról), Krizonics Ádám és dr. Tóth László


Az év speciális nevelési igényű férfi judósa, ugyancsak Juhász József és Juhász Dániel tanítványa, Krizonics Ádám. A berlini világjátékokon a Pestszentlőrinc-Kassa SE versenyzője egyetlen nap során két érmet is nyert, a saját kategóriájában nagyszerű győzelmet aratott, s lehetőséget kapott arra is, hogy a nehezebbek között is próbára tegye felkészültségét, ott az arany mellé egy ezüstérem lett a jutalma.




Dr. Kovács Antal (balról), Lipták Viktória és dr. Tóth László


Az év speciális nevelési igényű női judósa, Juhász József és Juhász Dániel tanítványa, Lipták Viktória. Ragyogóan szerepelt a magyar judocsapat a berlini speciális olimpia nyári világjátékokon: négy judósunk öt éremmel térhetett haza a német fővárosból! A mieink közül elsőként léphetett tatamira, s a Pestszentlőrinc-Kassa SE judósát nem foglalkoztatta a rá nehezedő teher: ő már nyert korábban spciális olimpiát, ráadásul ő mondhatta az eskü szövegét a hivatalos fogadalomtétel idején. Vezéralakhoz méltóan Berlinben sem állt meg a bajnoki aranyéremig, immár kétszeres speciális olimpiai bajnok!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Simon Csaba)