Többször foglalkoztunk már a január elsején életbe léptetett szabályváltozásokkal, ezúttal azonban gyors „közvéleménykutatást” is tartottunk róluk. Az alkalmat a hétvégi országos rangsorverseny adta, ahol több edzővel és judóssal is beszélgettünk a módosításokról.


Így a jövőben is szabad fogást bontani


„Peking után is nagy volt a felzúdulás, amikor kivették a grúztechnikákat a judóból, de némi vérveszteség után hamar átállt erre a sportág. Így lesz ez most is, változzon akárhogy is a szabályrendszer” – hangzott az egyik vélemény a szombati ORV-n, amikor a módosításokról érdeklődtünk. Azért emeljük ki mindjárt az elején, mert ehhez hasonlót még egyet nem hallottunk. Kritikát annál többet…

Büntetett fogásbontások, a lábrafogás teljes tilalma, fogyasztás. Ez a három szabályváltozás váltja ki a leghevesebb ellenérzéseket (az összes szabályváltozásról bővebben az MJSZ honlapján: KLIKK IDE!).

A fogásbontásoknál többször felvetődött, hogyan lehet a megszokott, berögzött mozdulatokat, a kétkezes bontást, vagy a fogás „leütését” elkerülni. Akadt olyan vélemény, miszerint ez a változás hátányos lesz az alacsonyabb judósok számára, hiszen egy hátra csapott fogást nem könnyű fél kézzel lebontani. De nem is ez a fő aggodalom: kimondva-kimondatlanul megfogalmazódott, hogy így még nagyobb felelősséget – mások szerint egy könnyen alkalmazható eszközt – kaptak a versenybírók, akiknek kényes szituációkban kell majd helyes döntéseket hozniuk.

„Ha azzal indokolják a változások szükségességét, hogy a kívülállók számára is követhetőbb, látványosabb legyen a judo, akkor itt nagyon melléfogtak. Mert mit fog látni a néző? Fogdossák egymást a versenyzők, a bíró pedig büntetéseket osztogat nekik. És ezt magyarázza el a riporter? Tetszik tudni, a judóban egy kézzel le lehet tépni a másik fogását, de kettővel nem… Ez valami vicc?”

A szabályos és szabálytalan fogásbontásokról itt láthatja az IJF hivatalos videóit: KLIKK IDE!

Még jobban féltik a judót a lábrafogás teljes tiltása miatt. A legtöbb vélemény összecseng abban, hogy így szűkül a támadási repertoár, lőttek jó néhány kombinációnak, kevesebb akcióra lesz kilátás, látványosabb nem lesz a sportág, mi több, sokat veszít szépségéből. Sok markáns véleményt is hallottunk ezzel kapcsolatban, az egyik szerint „Kano professzor megalkotta a tökéletes judót, ehhez képest a sportág lassan a kötöttfogású birkózás felé mozdul el”.

A tiltott lábrafogásokról itt láthatja az IJF hivatalos videóit: KLIKK IDE!

Ha lehet, még egyöntetűbb tiltakozást váltott ki a mérlegelések új rendje, miszerint már a küzdelmek előtti estén sor kerül a sokak által amúgy is gyűlölt eseményre. „Ez egyértelműen azoknak kedvez, akik nagy fogyasztók, meg azoknak, akiket komoly orvosi stáb kísér majd versenyről versenyre, és a mérés utáni éjszakán infúzión keresztül töltik fel a szervezetét. Az ilyen erőteljes fogyasztás néhány év alatt tönkre tud tenni egy sportolót, nem véletlen, hogy a nemzetközi szövetség orvosi bizottsága többször is jelezte, nem ért egyet ezzel a változtatással. Elég lenne csak megvizsgálni a birkózók tapasztalatait, gyorsan kiderülne, hogy erre semmi szüksége sincs a judónak. De ha már ilyesmivel kísérletezgetnek, a súlycsoportok határait is lejjebb kellett volna vinni, mert kérdem én, mihez kezdjen most egy hatvankét kilós sportoló, aki eddig egyenlő eséllyel vette fel a küzdelmet mindenkivel a kategóriájában…” – ez csak egy elkeseredett vélemény a sok közül.

Még nagyobb az aggodalom abban a kérdésben, vajon az új mérlegelési rendszert kiterjesztik-e az utánpótlás korcsoportokra is. A vélemények szerint ez esetben jól látható méretekben fordulnának el a sportágtól azok, akik nem vállalják az egészség kockáztatását a sikerek érdekében.

Eddig csak a negatívumokról írtunk, említsünk pozitív változásokat is. Az aranypontos küzdelem eltörölt időhatárát, az intések pontszámításból való eltörlését, vagy a földharc egyes változtatásait gyakorlatilag senki sem kritizálta – ezeket a változásokat a koka csöndes „elmúlásához” hasonlóan láthatóan könnyedén befogadná a judós társadalom.

Mindez azonban nem tudja feledtetni, milyen lesújtó véleménnyel vannak a fent felsorolt változásokról a judóért élő versenyzők és szakemberek. Egyelőre azonban nem tehetnek mást, minthogy a legtöbb fórumon elmondják a véleményüket, hiszen a változások végleges bevezetéséről csak az augusztusi világbajnokság után dönt majd a Nemzetközi Judoszövetség, s az addig tapasztaltakat, a szakemberek és a versenyzők véleményét bizonyára  figyelembe fogják venni az IJF szakemberei.

Addig viszont alkalmazkodni kell, s az új szabályok mellett elérni a kitűzött célokat.


Egyetért? Vagy más véleménye van? Írja meg nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland)