Ezen a napon ünnepli huszonkettedik születésnapját a KSI SE kétszeres Európa-bajnok judósa, Joó Abigél, aki porcleválással is vállalta a folytatást a londoni olimpián, ahol végül az előkelő ötödik helyet szerezte meg.


A cseljabinszki Európa-bajnokság emlékezetes döntője


Milyen jó volt felidézni a 2010 áprilisi bécsi eseményeket! A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és két bronzéremmel az éremtáblázat első helyén zárta az Európa-bajnokságot. A magyar sikerek egyik főszereplője az akkor csupán tizenkilenc esztendős Joó Abigél volt, a KSI SE judósa megnyerte a 78 kilogrammosok küzdelmeit, a fináléban a világbajnok holland Verkerk ellen nyert.

Azóta a magyar válogatott több világversenyen is kiemelkedően szerepelt, Cseljabinszkban például Abigél újra a kontinens legjobbja lett, legutóbb pedig ugye, Londonban, ahol a mieink egy ezüst- és egy bronzérem mellett két ötödik és egy hetedik helyet is jegyeztek. Az egyik ötödik helyezés Joó Abigél nevéhez kötődik, aki a később aranyéremig jutó amerikai Harrosin ellen vazarival vezetett, amikor megsérült a támasztó lába, rá sem tudott állni, de folytatta a küzdelmet, az amerikai azonban fordítani tudott.

Az első diagnózis szerint porcleválás történt, Joó Abigél azonban így is a folytatás mellett döntött. Dr. Hidas Péter keretorvos és Tóth István masszőr igyekezett „összedrótozni” kétszeres Európa-bajnokunkat, míg Pánczél Gábor edző és Joó István, a sportoló testvére a tüzet igyekeztek tartani benne. Abigél végül hősies küzdelemben nagy bravúrral nyert még egy meccset, s végül az ötödik helyen végzett.

Joó Abigél kétszeres junior Európa-bajnok, kétszeres U23-as kontinensbajnok, a felnőttek között nyert Grand Prix-t (2011, Baku), három Világkupát (2009, Szófia; 2010, Varsó; 2010, Bukarest), már négyszeres felnőtt magyar bajnok, s még csak az út legelején jár. Isten éltesse sokáig!

Amilyen jó felidézni ezeket a nagyszerű magyar sikereket, olyan fájdalmas emlékezni egy tragikus sorsú bajnokra: ezen a napon ünnepelné harmincegyedik születésnapját a szlovák színekben kétszeres olimpiai résztvevő Pálkovács Zoltán, aki 2010 szeptemberében közlekedési balesetben életét veszítette. Emlékét megőzizzük.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)