„Egy ilyen edzőtáborozás során előfordul az ilyesmi, Briginek az egyik küzdelmi edzésen megroppant a bordája. Kint nem is foglalkoztunk vele, úgy látszott, hogy rendbejött. Mindenesetre a bajnokság előtt Brigitta elment Hidas doktor úrhoz, a válogatott keret orvosához, aki engedélyezte neki az indulást. Lehet, hogy inkább pihenni kellett volna a miskolci verseny helyett, mert most újra fáj neki. Hétfőn délelőtt Béres doktor úr próbált megoldást találni, mert már csak két hetünk maradt a moszkvai Európa-bajnokságig” – mondta Németh Ferenc, a Herman DSE edzője, aki két tanítványával, a junior-világbajnok Szabó Brigittával és a junior vb-ezüstérmes Ónody Beátával három héten keresztül készülhetett a világ egyik legerősebb női válogatottjával, a kubai nemzeti csapattal.

Image
Szabó Brigitta (kékben) bízik benne,
hogy felépül a moszkvai U23-as Európa-bajnokságig

 „Már sokszor készültünk együtt a kubaiakkal, most negyedszer kísérhettem el hozzájuk a versenyzőimet, de először lakhattunk ugyanott, ahol a kubai válogatottak. A központi edzőtáboruk mellett kis apartmanokban laknak a kosarasok, az atléták és most a dzsúdósok is, jól felszerelt, légkondícionált szobákat kaptunk. Amúgy éppen ez a kiemelt figyelem volt az akadálya annak, hogy Csernoviczki Éviék is velünk jöhessenek. Ők ugyanis egy ideig hezitáltak, hogy Kubába jöjjenek vagy Brazíliába utazzanak. Végül mellettünk döntöttek, csakhogy a kubai sportminisztérium döntéshozója hosszú időre Kínába utazott, és a helyettes nem vállalta, hogy ilyen komoly kérdésben döntést hozzon. Ronaldo Veítia, a kubaiak kapitánya mindent megpróbált, de már nem tudott segíteni.

„Későn kezdtük el szervezni az utat, de végül is így sem jártunk rosszul, a szlovén válogatottal készülhettünk ebben az időszakban” – fűzte hozzá az U23-as Európa-bajnok Csernoviczki Éva, aki jó formában várja a moszkvai kontinensviadalt.

 Image
Csernoviczki Éva (balra) a szlovén válogatottal készült az elmúlt hetekben

Visszatérve a kubai táborozásra: Szabó Brigitta három igen erős partner mellett pallérozhatta tudását. A súlycsoport olimpiai bajnoka, kétszeres világbajnoki ezüstérmese, Driulis Gonzalez, a Pán-Amerikai bajnok Yaritza Abel és a junior-világbajnok Aldama Onix Cortes egyaránt arra pályázik, hogy az első számú kubai versenyző legyen a 63 kilogrammos súlycsoportban, a rivalizálás érthetően a felkészülés alatt is igen nagy közöttük. „A nevek mellett talán nem is kell mást mondani róluk, ragyogó partnerek, akikkel felvette a versenyt Brigi is” – tette hozzá Németh Ferenc.

„A tábor maga elsősorban a kubaiak hozzáállása miatt tetszik nagyon – folytatta Németh Ferenc. – Tisztában vannak a lehetőségeikkel, azzal, hogy sosem lesz olyan állományuk, mint a franciáknak, a japánoknak vagy, mondjuk, a németeknek, sohasem meríthetnek majd ilyen nagy anyagból, azt is tudják, hogy nincs sok partnerük és pénzük, ezért igyekeztek kitalálni valami újat. Amióta Ronaldo irányítja a válogatottat négy olimpián tizenkilenc érmet, emellett negyvenöt világbajnoki érmet szereztek, látszik, hogy a lehetőségek ellenére a világ legjobbjai közé tartoznak. A megoldást abban találták meg, hogy a versenyzőiket fizikailag és mentálisan igyekeznek mindenki másnál jobban felkészíteni. Több módszerük is van, például minden héten legalább kétszer hajnalban is edzést tartanak, folyamatosan ellenőriznek, tesztelnek, minden héten vannak felmérések, amelyeknek az a lényegük, hogy a sportoló képes legyen megtanulni mindig az adott pillanatban a legjobb teljesítményt nyújtani. A felkészítés során természetesen a legelfogadottabb edzéselméleti, módszertani szabályok alapján készítik versenyzőiket, az edzéseket mindig a helyszínen kíséri végig két orvos, egy masszőr és egy fizikoterapeuta, emellett rendszeresen látogatja a tábort a csapat pszichológusa is. A három hét során mi is részt vettünk az összes felmérésen, és a fizikai mutatók tekintetében nem is voltunk rosszak, azt hiszem, nekünk mentálisan kell még nagyot lépnünk előre.”

Image
Az egyik legfényesebb kubai csillag:
Driulis Gonzalez

A bordasérülés fényében már nem olyan meglepő, ami Miskolcon történt: Szabó Brigitta a 70 kilogrammosok között az ötödik helyen végzett. Ónody Beáta az 52 kilósok között a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Karakas Hedvig mögött ezüstérmet szerzett, míg Csernoviczki Éva a 48 kilogrammosok között a dobogó legfelső fokára állhatott fel.
„Brigitta programja most jelentősen módosult, jó lehetőséget kaptunk volna erre a hétre, a szlovénok csillaga, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Urska Zolnir segített volna neki felkészülni a moszkvai versenyre. Remélem így is sikerül rendbejönni, mert esélyes lenne az Európa-bajnokságon, a tavaszi Világkupákon ebből a korosztályból senki sem tudta megelőzni” – tette hozzá a Herman DSE edzője.

Kapcsolódó cikk:
Ronaldo vendégei lesznek

(Judoinfo.hu 2006
Fotó: Európai Judószövetség, Záhonyi Tamás)