Gasztronómiai napot tartottak a hazai judo prominensei szombaton a CsabaParkban. A program kora délelőtti, vendégváró etapjában, előételként hagymás vér került terítékre. Majd az intézmény böllérei behoztak egy csaknem kétmázsás hízót (majd többet), amit egy „látványdisznóvágás” keretében az ebédidőig feldolgoztak. Eközben csak jöttek-jöttek az olimpikonok, a világ- és Európa-bajnokok és persze sokan mások. A házigazda szerepét most is, mint két éve, Gyáni János, a Békés Megyei Kano Judo SE mestere és judokái látták el.




Először két éve vetődött fel, mesélte Gyáni János, hogy a Magyar Judo Szövetség számára csináljunk egy igazi, vidéki gasztronómiai napot. A sikertől felbuzdulva, most újráztunk egyet. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy két komoly támogatónk: Isztin Ferenc és Kovács László jóvoltából a mai napra kaptunk három disznót.

A „nem csak buli az élet, hiszen országos szinten nagyon szépen muzsikál a klub” felvetésre elmondta: a 167 magyar egyesületből, tavaly a 23. helyen végzett a Békés Megyei Kano JSE; azonfelül a diák B- és C-ranglistán pedig első lett a klub – amiközben egy kvázi zsebkendőnyi területen faragják ezeket az eredményeket.




Közben megérkezett Ungvári Miklós, olimpiai második helyzett, aki elmondta, hogy azért nem láthatjuk, hallhatunk mostanság róla, mert egy korábbi vállsérülését októberben muszáj volt megműtetni, amit sajnos a versenyről-versenyre való készülések miatt nem pihenhetett ki. S ha minden igaz, egy jó féléves pauzát követően tatamira állhat az áprilisi Tel-Aviv-i Eb-n.

Ezúttal a látványvágás protokolláris része az volt, amikor a vendégek levágták a hízó körmét; elsőként, mondhatni mérnöki pontossággal Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere nyisszantotta le az állat bal mellső körmét. Nagyon jó gondolat ez a hagyományőrző nap, mondta Hanó Miklós, mert egyrészt összekovácsolja a gyerekeket, szülőket, a szakosztályt; másrészt a vendégeink megismerkedhetnek a hazai ízekkel is.




A pusztaföldvári származású Herczeg Tamás (ő a Fidesz első számú körzet országgyűlési képviselő-jelöltje) mindehhez hozzáfűzte, amíg a nyolcvanas évek elejéig Földváron lakott, minden évben besegített a disznóvágásba.

Azt követően dr. Tóth Lászlót, a szövetség elnökét kérdeztük: „A 2012-es olimpia nagyon szépen sikerült, a 2016-os kevésbé, ezért gondolom, a tavaly itthon megrendezett világbajnokságtól sokan, sokat vártak. A budapesti világbajnokság egy olyan mérföldkő volt, hogy beláttuk, az a fajta a felkészülési módszer, amely a londoni olimpián komoly magyar sikereket hozott, már kevés. Azonfelül a 2020-as tokiói olimpiára a világ nagyon fel fog készülni.”

Ráadásul Japán a judo őshazája.
„S mivel ez a legfontosabb olimpiai sportjuk, így minden támogatást megkapnak: például százhuszonöt ember analizálja a világ judósait.”

Ez a százhuszonöt fej csak ezzel a foglalkozik?
„Csak. Ezzel mi nem tudunk versenyezni. Illetve éppen ebből tanulva sikerült megszerezni Nandzso Micutosi nagymestert a szövetség főtanácsadójának, aki korábban négy éven keresztül készítette fel Rióra a női japán judoválogatottat.”

Úgy öt-hat éve ugyanazok az arcok képviselik a hazai csapatot, miközben épp a vb-n láthattunk egy-két nagyon ügyes beugrót is.
„Ha úgy vesszük, Ungvári Miki vagy húsz éve dominálja a súlycsoportját. De a többiek sem adnak sok esélyt a mögöttük levőknek... De most van egy olyan tizenöt-tizenhat éves korosztályunk, amely a világ legjobbjai közé tartozik.”

Tokióra beérhetnek?
„Éppen ez a nagy problémánk, hogy ők még nem biztos, de 2022-re már igen. És nagyon jó hír: megegyezés született, hogy 2022-ben újból a magyar főváros adhat otthont egy felnőtt világbajnokságnak. S a japán módszer által nem tudunk mást ígérni a gyerekeknek, mint könnyet, vért és verítéket, hogy 2024-es ötkarikásra beérjenek. És nagyon remélem, hogy Kovács Antal nem sokáig marad egyedüli olimpiai bajnok.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Hír6
Such Tamás írása)