Ünnepélyes keretek között, a hazai judosport prominens személyeinek jelenlétében került átadásra a Vincze Judo Club új edzőterme a zirci áruház tetejében.




Szerda délután volt, és a második emeletre igyekezett mindenki.  A cipőket gondosan levetették az ajtóban, hiszen puha szőnyeg terült el végig a „szobában”. Balról, a falon keretezett portréképek: Kano Dzsigoro, a judo alapítója és Vincze Ferenc, a zirci judo alapítója együtt nézték, ahogy az új edzőtermet birtokba veszik a tanítványok. A kifeszített japán zászló a sportág őshazája előtt tiszteleg, mellette a nemzeti színű lobogó, fehér sávjába bele van írva a házigazda neve: Vincze Judo Club Zirc.



A családias hangulatú ünnepséget a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület táncosainak látványos bemutatója nyitotta meg, közreműködött Mrázik Mira és Strohéber Szintia.

A házigazda részéről Vincze Lajos köszöntötte a vendégeket. A hála jelei köszöntek vissza az érzelmes gondolatsorból, amiket karácsonyhoz közeledvén megfogalmazott a zirci judo klub társvezetője, edzője. Először is édesapjáról emlékezett meg, aki majdnem ötven évvel ezelőtt, 1967-ben lerakta a sportág alapjait az akkori bányász sportkörben.

Már akkor is családi összefogással működött a judo. A sportvezető méltatta a londoni olimpián érmet szerző judósokat, Ungvári Miklóst és Csernoviczki Évát is, akiknek köszönhetően forráshoz jutott a magyar judo, és közvetetten hozzájárultak az új zirci edzőterem létrejöttéhez. A beruházás megvalósításáért pedig köszönetet mondott a Magyar Judo Szövetségnek és a Nemzeti Sport Központnak, valamint a Zirc-Coop Zrt-nek, amely a helyet biztosította a sportlétesítmény számára. A Vincze Judo Club jelentős önerővel járult hozzá új edzőtermének kialakításához. A judósoknak nem kell már cipelni a szőnyegeket, otthonosan berendezett helyen edzhetnek, készülhetnek a versenyekre.



A Magyar Judo Szövetség részéről Nagy György főtitkár, a Zirc-Coop Zrt. képviseletében Taferner Józsefné elnök-igazgató mondott köszöntőt a jeles alkalomból. Ottó Péter polgármester is megfogalmazta ünnepi gondolatait, és virággal köszöntötte Vincze Ferenc özvegyét, Ica nénit. A felszólalók között többen is méltatták az alapító örökségét, aki sajnos már nem érhette meg ezt a felemelő pillanatot, de munkásságát gyermekei, unokái továbbvitték, sikeresen működtetik a klubot. Ennek is köszönhető, hogy Zirc az elsők között volt, ahol átadásra kerülhetett az új edzőterem. Az ünnepségen köszöntötték a Nemzeti Sport Központot képviselő Serbán-Szabó Lea úrhölgyet is.

A zirci judokák sorfalat álltak, majd amikor a mesterek megadták a jelet, bemutatót tartottak az edzőterem falai között folyó munkából. Ezt követően, egyfajta varázsszőnyeg módján táncparkettre változott a tatami, és ismét a versenytáncosok mutatták meg ügyességüket: előbb Horváth Kiara szólóprodukcióját láthattuk, majd csoportos tánccal folytatódott az ünnepi műsor.



Zirc új judotermének átadását több olyan sportoló is megtisztelte jelenlétével, aki dicsőséget szerzett hazánknak eredményeivel. Itt volt Hajtós Bertalan olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós. Pánczél Gábor mesteredző, a KSI SE judo szakosztályának vezetőedzője, és tanítványai közül ketten: Tóth Krisztián világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon judós, aki sokáig a felnőtt világranglistát is vezette. Joó Abigél nyolcszoros Európa-bajnok, többszörös Világkupa-győztes, a londoni olimpián ötödik és a legutóbbi, riói ötkarikás játékokon hetedik helyezést elérő judós. Csizmadia Zoltán, Európa-bajnoki bronzérmes judós. A sportbarátok között megjelentek a Veszprémi Judo Club és a Pápai Judo Club képviselői is.



A judokáknak nagy élményt jelentett együtt fényképezkedni az olimpikonokkal, dedikációt is kértek tőlük emlékbe. A Vincze Judo Club vezetői hisznek abban, hogy a zirci edzőteremből is kerülnek ki olyan tanítványok, akik a magyar judo jó hírnevét erősítik majd a nagyvilágban. Ezért továbbra is keményen fognak dolgozni, immár egy tágas otthonban, korszerű körülmények között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Zirc.hu
Kelemen Gábor írása
Fotó: Csaba Lilla)