Amerika, Ausztria és Ázsia nemzetközi versenyén is találkozhatott Samurai-ossal, aki éppen judoversenyt látogatott meg a pünkösdi hosszú hétvégén. A Samurai JC nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően hét fős magyar különítmény vehetett részt az USA - OceanState International elnevezésű pánamerikai nemzetközi versenyen.



Az Amerika szerte elismert Rhode Island-i kiváló utánpótlás edző, Serge Bouyssou hívta meg a szamurájokat az általa szervezett nemzetközi edzőtáborba és versenyre, ahová az Egyesült Államok összes neves judoklubja mellett számos latin-amerikai judoka nevezett.

Európából a magyarokon kívül lengyelek, oroszok és horvátok képviseltették magukat a több mint ötszáz induló között. A Samurai-os utánpótlásfelelős edző, Majoros Mónika vezetésével öt magyar judoka és egy kísérő szülő juthatott el a „nagy lehetőségek országába”, ahol teljes ellátást, szállást biztosítottak a helyi szervezők, valamint ingyenes részvételt a nemzetközi versenyen és az edzőtáborban.

„Fantasztikus érzés volt magyarnak lenni ezen a hihetetlenül kemény versenyen, a gyerekek nagyon szépen odatették magukat – mesélte Mónika. – Mindannyian életükben először utaztak ilyen messzire, egy másik földrészre, ahol nagyon kedvesen fogadták a magyarokat. Amerikai barátaink hoztak vittek minket mindenhova, programokat szerveztek, közös vacsorákat, városnézést, tengerparti sétákat. Nagyon hasznos volt ez az utazás szakmai szempontból is, hiszen a gyerekeink teljesen más stílusú judóval találkozhattak, magas szintű képzést kaptak a táborban, és a küzdelmi edzések is nagyon színvonalas partnerekkel zajlottak.”



A versenyeredményekkel is elégedett lehetett a Samurai-os edző, a serdülők között négy magyar versenyző indult, mindnyájan érmeket szereztek: egy arany- és négy bronzérem lett a mérlegük. (Aranyérem: Galambos Bernadett-TAC, Bronzérem: Száva Zoltán-Samurai, Staudt Zétény-TAC, Halász Árpád-DSC). Az ifjúságiak között egy értékes hetedik helyezés született, elsőéves ifiként ez igen szép eredmény az ifjú szamurájtól Halka Márktól.

„Mivel sajnos az iskolai belső éves vizsgák, záróvizsgák, felvételik miatt a legtöbb Samurai-os judokának nem volt lehetősége tíz napra kimaradni az iskolából, idén csak egy előörs tudott elutazni, kiegészülve három „tiszteletbeli szamurájjal”, akikkel évek óta nagyon jó, és szoros kapcsolatban vagyunk – folytatta Majoros Mónika. – A tervek szerint jövőre a Rhode Island-i nyári táborba és az iskolai szünetben rendezett versenyre már akár húsz fős csapattal tudunk kijutni. 2017 májusában pedig az amerikaiak látogatnak meg minket, remélhetőleg a BRJSZ által szervezett nemzetközi Budapest-kupán indulni is fognak, és az edzőtáborban is maradnának.”

Akinek Amerika nem fért bele a szigorú iskolai követelmények miatt, az sem maradt májusban külföldi verseny nélkül, ők Ausztriába utazhattak a pünkösdi hétvégén. A felső-ausztriai Strasswalchenben megrendezett International Turnier ismét hatalmas mezőnnyel zajlott, a hazai és külföldi 69 klubból 514 versenyző nevezett a versenyen.



Havasi Viktor vezetőedzővel a tizenhat fős Samurai-os csapat ezúttal is kiválóan szerepelt, az U17, U14 és U12-es korosztályokban összesen kilenc érmet (6 arany, 1 ezüst, 2 bronz) és öt pontszerző (2 ötödik, 3 hetedik) helyezést szereztek.


Samurai JC egyéni eredmények
Aranyérmes: Kiss Virág (U17), Brousil Dorka (U17), Lengyel Miksa (U17), Balogh Zsófia (U14), Lengyel Miksa (U14), Dudás Morgan (U14)
Ezüstérmes: Rickert Zsófi (U14)
Bronzérmes: Dudás Medárd (U14), Balogh János (U12)
Ötödik helyezett: Balogh László (U17), Kővágó Levente (U12)
Hetedik helyezett: Havasi Bálint (U17), Joó Máté (U17), Kiss Patrik (U12)


Ezzel az eredménnyel a Samurai JC idén megnyerte a klubok közötti pontversenyt és az első helyet szerezte meg a 69 klub közül.

A Samurai JC-nél nagy hangsúlyt fektetnek a külföldi versenyekre, edzőtáborokra. „Minden évben háromszor-négyszer elvisszük a gyerekeket komolyabb külföldi nemzetközi versenyre, edzőtáborba – mondja Havasi Viktor vezetőedző. – Autóval könnyen elérhető Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, így az itt rendezett megmérettetéseken rendre megjelenünk tizenöt-húsz fős kis csapatunkkal. A külföldi rendező klubokkal jó kapcsolatokat ápolunk, így minimális költséggel tudjuk megoldani a versenyeken, edzőtáborokban való részvételt. És az eredményeink magukért beszélnek: a gyerekek több mint két harmada szinte mindig éremmel térhet haza.”

Viktor meggyőződése, hogy az utazások – a tapasztalatszerzés mellett – hihetetlen csapatösszetartó hatással bírnak, a gyerekek alig várják a közös buszozást, a napközbeni játékokat, programokat, a sok közös vidám pillanat. A legnagyobb sláger természetesen a hálózsákos alvás a csarnokban a tatamin, amikor is körbe lehet venni az edzőket, lehet még sutyorogni, sztorizgatni a sötétben, mielőtt végleg elhangzik a takarodó.

Ezek az élmények örök életre szólnak-vallják a Samurai JC-nél, és a megnyert meccsek, érmek mellé olyan emléket adnak, amiből a későbbi években is töltődni lehet. Kinyílik a világ számukra, könnyebben építenek majd kapcsolatokat, elfogadóbbak, bátrabbak, kommunikatívabbak lesznek a fiatalok.

A profi sportban már jóval kevesebb lesz a nevetés, a rengeteg lemondást, a fizikai, lelki megterhelést viszont pozitív élményekkel, emlékekkel lehet majd ellensúlyozni. Így talán minél tovább, minél több fiatalt lehet a versenysportban tartani.

„Mi nem csak egyéni sikerekben gondolkodunk, hiszen lehet találni egy gyémántot és csak azzal foglalkozni, de hosszútávon nem ez a jó megoldás – vallja Havasi Viktor. – Mi a gyerekekből először csapatot építünk, akik szeretnek judózni, jól érzik magukat együtt, és húzzák egymást felfelé a versenyek során. Aztán abból majd kifejlődhet akár több csúcsversenyző is, ha meg van hozzá a szorgalom és az akarat. A tehetség pedig ehhez még egy ajándék, de nem a siker egyetlen záloga.  Ez a mi utunk, mi ebben hiszünk.”

És, hogy a szorgalom és az akarat mire is képes? Pünkösdkor, az olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenyeként Ázsiában, Almatiban, a kazahok fővárosában járt a Samurai JC immár hivatalosan is kijelölt olimpikon versenybírója, Fridrich Annamária.

„Még versenyző koromban elhatároztam, hogy ha már nem én lettem az ország legjobb felnőtt 52 kilogrammos versenyzője, akkor a legjobb bíróvá szeretném képezni magam” – árulta el Annamária.

A versenyzői múlt, a sok gyakorlás, a kitartó szorgalom, a tehetség pedig meghozta a várva várt sikert, a világ legjobb bírónőjeként utazhat 2016-ban a riói olimpiára.

„Idén bekerültem a világranglista legjobb tizennégy bírója közé, így kvalifikálhattam magam a szűk bírói elitbe, és ezzel megvan a Samurai JC első olimpikonja – nevet Fridrich Annamária, aki egyben a klub menedzsere és edzője is. – Remélhetőleg a jövőben versenyzőket is delegálhatunk a világ legnagyobb eseményére, mert az igazi kihívás és dicsőség azért ez minden sportoló számára.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Samurai JC)