Szeptember 13-án, vasárnap immár tizenötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Tóth Péter-emlékversenyt, amely baráti klubok találkozójából országos rangsorversennyé nőtte ki magát az évek során.





– Hogy kezdődött a hagyományőrzés? – kérdezte Demeter István, a Szülői Bizottság elnöke Tóth Erzsébetet, a verseny névadó Tóth Péter testvérét. (Tóth Erzsébet a 2013-as budapesti Európa-bajnokság és az elmúlt két évben a Budapest Grand Prix-k média és marketing igazgatója volt.)
– Az emlékverseny rendezését az egri judósok kezdték el, testvérem barátai, edzőtársai, tanítványai. Egy vagy két kisebb sikeres verseny után, családunk, édesanyám és jómagam is bekapcsolódtunk Peti judós hagyatékának továbbörökítésébe.

2000-ben az egri Dobó Gimnázium tornatermében volt az a verseny, ahová meghívtuk a Magyar Judo Szövetség elnökét, Tóth Lászlót, nyissa meg a versenyt. Akkor alakult ki az a hagyomány, hogy családunk egy rövid visszaemlékezés keretében egy kis baráti fogadást ad az edzők, szervezők, támogatók részére. Mindig eljönnek Peti régi barátai, akiknek bizony ma már a gyermekei is judóznak. Jóleső érzések felidézésével emlékezünk, beszélgetünk.


– Mit kell a mai magyar judós közösségnek tudni Tóth Péterről?
– Testvérem, hosszú évekig egyedüli edző volt a városban, sokszor mostoha körülmények közt, minden támogatást nélkülözve tartotta életben a városban a judosportot. Szenvedélyesen szerette a judót, fáradhatatlanul vitte a gyerekeket versenyre, edzőtáborba, toborozta az utánpótlást. Nem a versenyzőként elért nagy eredményei (bár ifjúsági magyar bajnok, első dan fokoztú edző), hanem a szíve, a judo iránti tisztelete, szeretete, barátságos, minden mókára kész személyisége, vidámsága tartja őt sokak jó emlékezetében a mai napig.

– Mit jelent a Tóth Péter-emlékverseny ma az egri judosportnak?
– Egyszer csak a verseny kinőtte magát országos rangsorversennyé. Azt gondolom, hogy ez is segítette az egri judo fejlődését. Horváth Tamásnak (Horesznek) és Zakar Csaba kitartásának köszönhetően egyre erősödött, mára színvonalas, országosan is jegyzett, kiváló fiatal judokákat nevelő klub lett, és a város is mellé állt.

– Aki már volt Egerben a versenyen, mindenki nagy szeretettel beszél a versenyről, mint eseményről. Hogyan sikerül ezt fenn tartani évről évre?
– Családunk szerette volna valahogy kifejezni köszönetét azoknak, akik segítették, segítik az egri klub és a sportág fejlődését. Minden évben emlékszobrot adunk át a sportág barátainak, támogatóinak, szerencsére egyre nagyobb a lista. Így lesz ez az idei évben is, a most következő hétvégén. Tóth Péter sajnálatosan rövid életének legfontosabb, legnagyobb becsben tartott értéke a judo volt, az egri judo. Családunk boldog és hálás mindazoknak, akik segítik, támogatják ezt, az egyesületeknek, melyek évről-évre eljönnek, az edzőknek, a versenyzőknek, a bíróknak, a szövetségnek, a szülőknek, akik végig dolgozzák a napot a szőnyeg mellett.

– Mesélj a tavalyi verseny résztvevőiről Barna! – kérte meg Demeter István Fejér Barnát, a verseny egyik főszervezőjét, hogy meséljen a hétvégi, vasárnapi versenyről.
– 
Tavaly már húsz klub, Szlovákiából, Romániából és itthonról, összesen háromszázötven versenyző nevezett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb versenyére készülünk vasárnap. Négy szőnyegen bonyolítjuk most is a versenyt. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly az országos rangsorversenyek sorába is bekerült a rendezvény.

– Hogyan készültök a nagy létszám, így a verseny gördülékeny kezelésére?
– A versenyzőket és a hozzájuk tartozó edzőket, szülőket arra kérjük, hogy a szőnyegeket körülvevő biztonsági kordonok mögött és a lelátókon helyezkedjenek el. Mi is tapasztaljuk, hogy a gyerekek egyre beljebb és beljebb jönnek föl a szőnyeg küzdőfelületére szurkolás közben, de ezt idén sem engedjük a biztonságos és zökkenőmentes lebonyolítás miatt.

Nagyon fontosnak tartjuk a higiéniát és a tisztaságot a teremben és a folyosókon egyaránt. Megújult az öltözők és a vizes blokkok csatornázása, valamint takarító személyzetünkkel végig figyelünk a mellékhelyiségek tisztaságára is. Egyben megkérjük a szülőket és edzőket, hogy fokozottan figyeljenek oda arra, hogy a gyerekek használják a papucsukat a szőnyegről lejövet és fellépés között. A mezítláb mászkáló versenyzők – a szabályzat szerint – kizárhatóak a versenyzésből.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Judoszulok.hu
Demeter István írása)