Kézdivásárhelyen összefogtak a judo nagy „öregjei”, és intézményesített keretek közepette, a KSE berkeiben hódolnak kedvenc sportáguknak. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub 45. évfordulóján találkozott Bartha Zsófia a veterán judocsapat tagjaival, akik példamutató munkájukkal a fiatalokat is lelkesítik.




A Nagy Mózes Sportklub judósainak sikereiről hétről hétre beszámol a hirmondo.ro weboldal, a szakosztály 2000-ben alakult a sportiskolán belül, Veres László edző jelenleg ötven-hatvan sportolóval foglalkozik. Úgy tűnik, a judótól nem lehet elszakadni: azok, akik aktív versenyzőként megízlelték az ippongyőzelmek ízét, a fáradságos edzések hangulatát, a mai napig összetartanak. Veres javaslatára, a tagok támogatásával 2013 végén jött létre a KSE veterán judo-szakosztálya, Vida Attila és Varga Róbert irányításával.

A szentkatolnai Görög András 1996-ban kezdett judózni, több kimagasló eredménnyel, köztük egy országos bajnoki címmel büszkélkedhet. Sérülés miatt abbahagyta az aktív versenyzést, de amikor ideje engedi, eljár edzeni. „A judót most is nagyon szeretem, csak nincs annyi időm, hogy folyamatosan járjak” – mondja.

„Annak idején a Vasas színeiben judóztunk. Azt mondják, ez egyéni sportág, ennek ellenére nagyon erősíti a csapatszellemet, mi több időt töltöttünk együtt edzéseken, versenyeken, edzőtáborokban, mint az osztálytársakkal, rengeteg kaland, élmény köt össze. Azóta, hogy megalakult a veterán csapat, végre ismét van lehetőségünk kimonót venni” – hangoztatja Balázs László.

Vida Attila 1984 februárjában került kapcsolatba először a sportággal, véleménye szerint akkoriban nehéz volt kimagasló eredményeket elérni.

„Mindenki jól fogadta ezt a kezdeményezést, igyekszünk minél több versenyre elmenni, ötletekben nincs hiány. Az igazság az, hogy ebben a korban könnyebben jönnek a sérülések, nehezebben is mozgunk, de az akarat megvan. Életformává vált számunkra, a gyerekeink is örökölték ezt a szenvedélyt, nekem például mindkét fiam judózik” – újságolja büszkén.

Szász Hunor szerint nagyon jó társaság gyűlt össze, akikkel folyton felelevenítik az egykori élményeket.

„Fegyelmet, sport iránti alázatot és egymás iránti tiszteletet tanultunk, és ez a mai napig így van. Ha bármiben hasznára tudunk lenni a szakosztálynak, a családot félretesszük, és ott segítünk, ahol lehet. Én csak ajánlani tudom a szülőknek, hogy a sport felé irányítsák a gyerekeiket, de fontosnak tartom, hogy egyeztessenek az edzőkkel annak érdekében, hogy a tehetség és az elhivatottság találkozzék” – tanácsolja.

A mai napig aktívan versenyző Czifra Attila hivatást is kapott a sportágtól, számtalan előkelő országos helyezéssel a tarsolyában nemrég edzősködni kezdett, Szentkatolnán húsz gyerek tőle lesi el a fogásokat. „Nagyon sokat köszönhetek ennek a sportágnak, ha kiöregedek a versenysportból, jövök a veteránokhoz” – jegyzi meg mosolyogva.

Gáll Domokos nevét is a legjobbak között jegyezték az országban, az egykori válogatott szerint nagyon jó hatással lehet a gyerekekre a sport. „Gyerekként sokat számított, hogy tartoztunk valahová, ennek köszönhetően idejekorán önállósodtunk, és megtanultuk, mit jelent a csapatmunka”.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Hirmondo.ro
Bartha Zsófia írása)