Kovács A. László sorozatának következő részében szó esik Tóth Krisztián útjáról, Pongrácz Bence nagyszerű Európa-bajnoki szerepléséről és életünk hiányzó láncszeméről.




Mottó: „A judo mind a fizikai, mind a spirituális erő leghatékonyabb felhasználásának a módja. A támadásokban és védelemben való képzéssel finomítja, csiszolja a tested és a lelked, és segít abban, hogy a judo spirituális lényege a lényed részévé váljon. Ily módon képes vagy tökéletesíteni magad és értéket adni a világnak. Ez a judonevelés végső célja.” (Kano Dzsigoro)

Az előző részekben a legnagyobb csúcsot elért világklasszisok belső válságával foglalkoztunk, leginkább a kiváltó okával. Megállapítottuk, hogy a válság fő oka egy negatív erőtámadás. A sportoló pozitív erői és a visszahúzó erői között kötélhúzás jön létre, amelyben a sportoló veszít, mert annyira nagy behatásról van szó. A fő kérdés az, hogy hogyan lehetne ezt megelőzni, illetve, ha már megtörtént a baj, hogyan lehet kijönni belőle.

Első körben koncentráljunk a megelőzésre! A rövid válasz az, hogy meg kell erősítsük magunkat belsőleg. Ezzel megelőzhetjük a bajt, plusz sokkal sikeresebbek leszünk. A sportban és az életben is. Ez jól hangzik! De hogyan növeljük meg belső erőnket?

Mindenféle elmélet van, hatalmas irodalma van a témának. Viszont, nézzünk szét elébb saját házunk táján. Van egy csodálatos művészetünk. Mit találunk itt? A legnagyobb pozitív erő a harmónia állapotában van. Harmónia pedig akkor létezhet, ha az alapok a helyén vannak. Érdemes megvizsgálnunk a judo alapjait, hiszen ez a művészet egy nagyon magas szellemi forrásból született.


A judo alapjai

Kano Dzsigoro mester egyik fontos meghatározása: „A judo mind a fizikai, mind a spirituális erő leghatékonyabb felhasználásának a módja. A támadásokban és védelemben való képzéssel finomítja, csiszolja a tested és a lelked, és segít abban, hogy a judo spirituális lényege a lényed részévé váljon. Ily módon képes vagy tökéletesíteni magad és értéket adni a világnak. Ez a judonevelés végső célja.”

A mester itt említést tesz a lélekről és a spirituális erőről. A lélekről ma már kevés szó esik a sportról szóló könyvekben, valahogy sikeresen kidobtuk ezt a tudatunkból és a nevelésből. Pedig a lélek bevonása a tevékenységeinkbe a legfontosabb, ugyanis a lélek az, hatalmas erővel bír.

Mi ez a spirituális erő, amelyről szó esik? Van fizikai erő, mentális erő, ezeket ismerjük. A spirituális erő a lélek ereje. A lélek kiképzésével és a spirituális erő kinevelésével foglalkozik a spiritualitás. No, de lássuk a judo egy másik nagymesterének Szaszaki Kicsiszaburónak tanítását, üzenetét: „A judo célja. A testileg erősek erejöket nem tudják kihasználni, ha a kellő ’fogásokat’ nem ismerik, viszont a fogások művészetében járatos egyének sem tudják a fogásaikat alkalmazni, ha megfelelő testi erővel nem rendelkeznek. Sőt, akik a szóban forgó művészet terén járatosak is és megfelelő erővel is rendelkeznek, még azok sem tudnak kellő eredményt felmutatni, ha a cselekvés forrása, a szellemük, a lelkünk nem eléggé iskolázott. A veszélyben elvesztik lélekjelenlétüket és határozatlanná válnak. Ezért a judo tulajdonképpeni célja az, hogy ez a három faktor, a testi erő, a művészet és a lélek harmonikusan képeztessék ki.” (Szaszaki Kicsiszaburo: Djudo – A japán dzsiu-dzsicu tökéletesített módszere, 1907)

Szaszaki mester is beszél a lélekről, sőt a cselekvés forrásának nevezi. Amint tudjuk, a forrásból születik minden. Ő nagyon világosan megfogalmazta a judo alapjait: egyforma fontosságot kell tulajdonítanunk a judo technikai részének, a testi erő növelésének és a lélek fejlődésének. És ez fontos üzenet minden versenyzőnek, aki nagyot akar lépni előre, valamint edzőknek és sportvezetőknek is. Egyszerűen elengedhetetlen. Ezt nem én találtam ki, ez egy judo nagymester tanítása. Nagyon hálásak lehetünk neki, ő volt az, aki a judót Magyarországon meghonosította.


A gyenge láncszem

Úszásról, atlétikáról, fociról szóló szakkönyvekben megvan ez így fogalmazva? Megkapjuk ezt az üzenetet? Aligha! Mondom, ez a tanítás egy magas forrásból jön. Több mint száz éve, 1907-ben ezt az üzenetet megkaptuk. Foglalkoztunk vele megfelelően? Egyáltalán megértettük? Olimpiai aranyak mehetnek el ezen.

Vegyünk két konkrét példát, a múlt részben bővebben említettük: Cseh László a riói olimpiára világranglista-vezetőként és világbajnokként érkezett, és a szakma úgy tartotta, minden esélye megvolt az aranyéremre. Mégis a kétszáz méteres pillangó döntőjében csak hetedik lett, Michael Phelps a világbajnoki idejénél gyengébb idővel nyert. Hosszú Katinka a londoni olimpia előtt szenzációs időket úszott, az alapján aranyesélyes volt, mégis lecsúszott a dobogóról.

Mindkét esetben a harmadik faktornál, a belső erőnél volt lemaradás. Katinka ezt megoldotta, így Rióban három arany- és egy ezüstérmet nyert. Ezzel bekerült az olimpia tíz legsikeresebb sportolója közé. Úgy néz ki, hogy egy-egy olimpiai arany úszott el a gyenge láncszem miatt. A hibáért fizetett ár hatalmas. Rengeteg munkát befektethetünk az első két területbe, ha a harmadik gyenge, bukhatunk. Lehet egy erős láncod, ha egy láncszem gyenge, ott elszakad. És ez az élet csataterén is érvényes, nem csak a sportban.

Megemlíthetjük még Adam Peaty úszót. Ő egy izomkolosszus, az úszás nagyszerűen ment neki, nyolc éven keresztül veretlen volt, és mégis erős válságba esett. Nála is a harmadik tényező gyengesége okozta a bajt. Számtalan hasonló eset van.

Ha mindhárom tényező erős, akkor érhetsz el nagyszerű sikereket. Viszont, ha nem vagy hálás érte, akkor következhet egy rossz időszak, lehet egy rossz éved. Ez is lehet a gyenge szereplés oka. Ugyanúgy edzel, ugyanazt a kemény munkát elvégzed, az eredmény meg sehol. Ez erős frusztrációt adhat, plusz önbizalmadat is megboríthatja. Mi történik? Nem is érted. Ez viszont kivédhető lenne.

Látod, érdemes foglalkozni a belső tanítással. Sok kellemetlenséget és pénzt is megspórolhatunk, mert kevesebb verseny már hozza a jó eredményeket. Hiába judózol jól, hiába erős a tested, ha belsőleg gyenge vagy elbukhatsz. Ugyanazzal a judo tudással, lehet egy csodálatos és egy csapnivaló szereplésed is.


Tóth Krisztián útja

Érdemes megnéznünk az utóbbi idők legsikeresebb magyar judokájának menetelését. Hosszú, sikeres útjából ragadjunk ki egy-két fontos állomást. Én így látom: 2014-ben a felnőtt világbajnokságon ezüstérmet szerez. Ez a sors ajándéka volt, és adott egy nagy lendületet. Azután következet egy hosszú út, rengeteg munkával és sok tapasztalattal. Kellemes és kellemetlennek megélt tapasztalattal, amelyek érlelték őt.

Hét év után, 2021-ben sikerült felállni újból a világbajnokság dobogójára, ezúttal a harmadik fokára. Hét év kemény munkája kellett ehhez az első vb-éremtől számítva. Nézzük meg az olimpiákat: Rióban Krisztiánnál a harmadik faktor, a belső erő volt a gyenge láncszem, az első kettő rendben volt. Az eredményben ez meg is mutatkozott. Nem hibás ő ebben, ezt a képzést nem kapta meg. Nem mondom, hogy bárki is hibás lenne. A belső erő növelésének fontossága az egész világon lemaradásban van.

Tokióra ez a harmadik tényező fel lett karolva, helyére lett téve, és ez meg is látszott, az olimpiai bronz volt a jutalma. Ő maga vall arról, hogy nagy különbség volt a két olimpia között belső stabilitását tekintve. A 2021-es év egy fordulópont volt, amely világosan megmutatta a belső megerősödést, hiszen Eb-n és vb-n is meglett a bronz. Krisztián azóta is ott van az élmezőnyben, belsőleg sokkal stabilabb lett. Neki van a legtöbb érme az IJF-versenyein és a világranglistán is nagyon magasan jegyzik. Világszinten kevés versenyző tudja megtartani folyamatosan helyét az élbolyban, ki vannak téve a belső időjárás szeszélyeinek, ezért szereplésük mikor jobb, mikor rosszabb.

A fizikai erő az évek múlásával csökkenhet, de ha a belső erő nő, akkor a sportoló idősebb korábban jobb teljesítményt nyújthat, mint fiatalon.


Pongrácz Bence, a nagy meglepetés

Úgy beszélnek Pongrácz Bencéről, mint az Európa-bajnokság nagy meglepetése, és bizony az is volt. A korábbi Európa-bajnok, aki a világranglistán több mint hetven hellyel előtte állt, illetve a korábbi Eb-ezüst- és bronzérmes sem jelentett akadályt azon a napon neki.

Valami történt, egy nem mindennapi dolog. Bence az M4 Sport kérdésére azt nyilatkozta, nem tudja, mi történt voltaképpen. Egy másik interjúban említette: „Nagyon jó formában voltam aznap, és kizökkenthetetlennek éreztem magam.”

Néhány fontos kérdés itt felvetődik: Mi történt? Ez a kiugró forma mindig megmarad? Tudunk tenni azért, hogy így legyen? Én úgy látom, hogy a két nagymester által említett lélek megmutatta magát. Bence bátor volt, határozott, telve erővel és dinamikával, méghozzá minden meccsen, egész nap. Ez egyértelműen utal arra, hogy a lélek felszínre jött és megajándékozta őt ezekkel a képességekkel. Nem kis különbségről van szó, hanem hatalmasról. Láttuk, hogy milyen az, ha a lélek ereje hozzájön a szokásos képességhez, ami éveken keresztül egy szintet mutatott.

Ahhoz, hogy ilyen csodálatos meglepetések még megtörténjenek, a jövőben foglalkozni kell a lélek „kiképzésével”. Komolyan és tudatosan.

Mit is lehet tenni konkrétan? Lásd a következő részeket!


Tudatosítási kérdések

  1. Gondold át az elmúlt évedet az edzések szempontjából! Ez a három elem milyen arányban volt egymással? Ezer befektetett órából mennyi telt a technikák gyakorlásával, mennyi a test erősítésével és mennyi a lélek nevelésével? Egyből világosabban látsz a tekintetben, hogy hol van hiányosságod. Ez egy nagyon fontos tudatosítási gyakorlat, érdemes élned vele. Ha készítesz egy kördiagramot, még tudatosabbá válsz.
  2. Hogyan néz ki az utolsó öt éved ilyen szempontból?
  3. Ha a lélek képessége határtalan, miért nem használjuk ki jobban?
  4. Szeretnél többet foglalkozni a belső képességek erősítésével?
  5. Van egy módszered erre?
  6. Szaszaki mester szól arról, hogy fontos a lélek kiképzése. De egyáltalán mi a lélek? Hol van? És a leglényegesebb kérdés: Hogyan hozzuk felszínre a lélek korlátlan képességét? Hogyan nyissuk ki e határtalan gazdagság ajtaját?

Ezek fontos kérdések, és ha a lélek nevelésével akarunk foglalkozni, akkor a válaszokkal tisztában kell lennünk. A következő részekben olvashatsz arról, hogy mit tudunk tenni azért, hogy egy ilyen nagyszerű meglepetés érjen minket, mint amilyen Bencét érte. Ez lehet a sportban, és más területen is.

Ha teljesen a testedtől vagy az értelmedtől függsz, akkor minden korlátozott. Ám, ha igénybe veszed a lélek segítségét, hiszen a lélek korlátlan, fejlődésed határtalanná válik. Ebben az eseten, nem leszel korlátok közé szorítva.

Szóval, itt egy óriási lehetőség áll előtted. Kihasználod? Vagy elmész mellette? Bölcs választást kívánok!

Kovács A. László, szellemi jóga tréner


A Judoinfo szakmai blogjában Kovács A. László osztja meg munkáit az olvasókkal, aki sportolók mentális képzésével foglalkozik. Kovács A. László tizenkét éven át judózott versenyszerűen, s több mint huszonöt éve foglalkozik szellemi jógával, húsz esztendeje oktatja is azt. „Természetesen kipróbáltam magamon ezeket a módszereket és nagyon nagy képességnövekedésem lett futásban. Három hónap alatt elértem tíz kilométertől a maratonig, újabb öt hónapra rá le tudtam futni a száz kilométert, amit elég kevesen tudnak teljesíteni. Később két alkalommal indultam New Yorkban a hatnapos futáson Magyarországot képviselve. Ilyen hosszú versenyen elsősorban fejben kell egyben lenni, anélkül oda sem áll a rajthoz az ember…”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)