Folytatjuk a világklasszisok válságban témánkat. Lássunk egy újabb példát, Adam Peatynek, a történelem leggyorsabb mellúszójának, a britek klasszisának esetét!



Mottó: Ahhoz, hogy jobb életünk legyen, le kell győznünk visszahúzó erőinket, legalábbis egy részüket.


Idézek Szalay Attila 2023 októberi, nagyszerű cikkéből, amelynek címe: „Keresztet varratott magára, így úszik Budapesten a démonaival küzdő klasszis”.

„Adam Peaty, a mellúszás sokszorosan megkoronázott királya Milákhoz hasonlóan visszalépett a fukuokai világbajnokságtól a nyáron, ő hét hónapot hagyott ki, ezalatt megküzdött a démonaival, a depresszióval és az alkohollal, most pedig Budapesten már egy kereszttel a törzsén versenyez, mintegy hirdetve a hit erejét, amelynek a segítségével kilépett a sötétségből a fényre… A brit úszót méltán nevezték a mellúszás királyának, hiszen 2014-től kezdve nyolc éven át veretlen volt száz méteren… S egyébiránt a világ valaha volt tíz legjobb ideje az ő nevéhez fűződik száz mellen… 2022-ben nemcsak a karrierje került mélypontra, hanem a magánélete is.”

Ugyancsak érdemes idézni Kovács Erika 2023 áprilisi, átfogó írásából, amelynek címe: „Mentális válságban van Adam Peaty, a britek klasszis úszója”.

„Éveken keresztül szárnyalt: egyre-másra gyűjtötte az aranyakat, s gyakorta írta felül az aktuális világrekordokat – rendre a sajátjait. Elképesztő magasságba jutott Adam Peaty… Igazi klasszissá érett. Olyan úszóvá, aki, ha megjelent egy-egy versenyen, előre odaadták neki az aranyat… Igazi tündérmese íródott tehát Adam Peaty köré az elmúlt másfél évtizedben, és ez a magánéletére is igaz volt… Aztán valami megbicsaklott – itt is, ott is. Az uszodában 2022 májusában, a magánéletében három hónappal később kapott léket: Peaty előbb eltörte a lábát a budapesti világbajnokságra való felkészülés hajrájában, majd kedvesével a szakítás mellett döntött (így hároméves kisfiától is különvált). Peaty a sérülés miatt nem indulhatott tavaly a Duna Arénában, és ekkor kezdődhetett az a mentális válság is, amely néhány héttel ezelőtt egészen odáig ’lökte’ korunk egyik legjobb úszóját, hogy visszalépjen a brit nemzeti bajnokságtól. A világbajnokság kihagyása után még minden erejét mozgósította, és elindult a Nemzetközösségi Játékokon, ám Birminghamben nyolcévnyi veretlenség után csak a negyedik helyen végzett száz mellen… ’Nem is emlékszem arra, mikor voltam ilyen lassú... Sokkolt az eredmény’  – nyilatkozta akkor, vagyis 2022. augusztus elsején.”

Az átélt mély válságról így emlékezett meg: „A zsibbadás érzésébe menekültem, teljesen kiégtem – mesélte Peaty a Swimming World Magazine-nak. – Sokszor közel kerültem hozzá, hogy megálljak (az alkohol fogyasztásban), de annyira boldogtalan voltam, annyira sötét helyen találtam magam, hogy kellett valami, ami kitölti az űrt.”

Ebben az állapotban Peaty felhagyott a kemény edzésekkel, és nem indult az év fő versenyén, a 2023-as fukuokai világbajnokságon. Megemlítem, hogy a százkilencvenegy centis teste annyira erős és izmos, hogy a brit média „igazi anatómiai szörnynek” nevezte. És mégis, milyen elveszett állapotba került! Innen is látszik, hogy mennyire meghatározó belső állapotunk.

Azóta már indult néhány világversenyen, de az eredmények messze elmaradtak a korábbi csúcsoktól. És mit hoz a jövő? Ez még egy nyitott kérdés, készül a párizsi olimpiára. A legkiemelkedőbb eredményei: három arany és két ezüstérem olimpián, nyolcszoros világbajnok, kilenc világcsúcs, nyolc év veretlenség száz mellen. „A történelem leggyorsabb mellúszója”.


A topsportolók válságának legfőbb oka

Na, ehhez mit szólsz? Egy csodálatos pálya egyszerre csak derékba törik. Mi történt? Ebben a részben ez lesz a témánk, azaz a topsportolók válságának legfőbb oka. Az előző részekből még vannak nyitott kérdések, viszont ezt a részt érdemes erre szánnunk, és a jövőben visszatérni rá. Ugyanakkor az itt feltárt összefüggések mindenki számára nagyon hasznos üzeneteket tartalmaznak.

Minden embernek vannak nehézségei, de a klasszis sportolókra pluszterhek is hárulnak, mint például a teljesítménykényszer. A szakemberek ezt tartják a válság legfőbb okának, és ez valóban egy komoly teher, viszont úgy néz ki, hogy nem ez a fő ok. A teljesítménykényszer eredményezhet csapnivaló szereplést, sőt, akár elmehet a sportoló kedve a további versenyzéstől, viszont nem nyúl annyira durván bele az ember személyiségébe, hogy elveszítse önmagát. Az ilyen „áldozatok” szerencsétlen állapotba kerülnek, ahol elveszítik a reményt, az önértékelésüket, az önbizalmukat, minden értéket. Mintha kiszívták volna belőlük az életerőt. Alkoholhoz és droghoz fordultak, ami nagyon erős megelégedés hiányra utal.

Ismételjük át, hogy miket mondtak: „Annyira elveszettnek éreztem magam… Elég nyomorúságos hónapokon vagyok túl” – Dressel; „Úgy éreztem, hogy ... a világ tetejéről ... a legmélyebb fekete lyukba kerültem” – Phelps; „Annyira boldogtalan voltam, annyira sötét helyen találtam magam” – Peaty. Ezek az őszinte vallomások egy nagy esésre utalnak a tudatlétrán. Valami nagyon durva, végzetes behatás történik, ami rövid idő alatt nagy rombolást okoz a sportolók állapotában.

Sem a megelőzésre, sem a megoldásra nincs használható módszer, ebből az következik, hogy az igazi ok még nem ismert. Így aztán a katonák „pajzs nélkül” mennek ki a csatába, nem csoda, hogy megsérülnek. Ha nem ismerjük a probléma fő okát, akkor nem is tudjuk orvosolni a helyzetet, illetve nem tudjuk megelőzni azt.

Mi lehet az a drasztikus behatás, amit nem látunk, csak a durva eredményt, a hatalmas rombolást? Phelps egy interjúban varázslatnak nevezte azt az állapotot, amibe került, nyilván gonosz varázslatra utalt. Itt a fő nehézségünk az, hogy egy nem látható világról, nem látható erőhatásokról van szó. A szellemi jógát látók rakták össze (kezdve a védikus látóktól, a jóga mesterekig), én innen merítek. Mit mond a jóga erre az esetre?


A belső válság

Topsportolók mély válságának a fő oka, egy negatív erő támadás. Méghozzá, egy erőteljes támadás. Milyen érzés támad benned ennek hallatán? Elutasítás? Vagy sci-finek tűnik? Sajnos keveset tudunk az élet dolgairól, ezért sok minden van, ami kiverheti az értelemben a biztosítékot. A továbbiakat veheted nyugodtan sci-finek. Egyébként, van rá jobb magyarázatod? Viszont, nézd csak! Józan paraszti ésszel, össze tudjuk rakni a történést. Induljunk ki abból, amit látunk:

1. Nagyon erőteljes, drasztikus ráhatásról van szó. A cikksorozatban említett sportolók mindegyike elérte a csúcsok csúcsát. Ebből következik, hogy ők mind hatalmas akaraterővel, elszántsággal és munkabírással rendelkeznek. Peaty például nyolc éven keresztül veretlen maradt fő számában, ami főleg a mai nagyon erős mezőnyben igazán kiemelkedő, a legtöbben még a következő versenyig sem tudják megőrizni elért pozíciójukat. Phelps, a világ legsikeresebb sportolója (huszonhárom olimpiai arany!), hat éven át, minden nap, szombaton és vasárnap is elment az uszodába edzeni, hogy elérje célját. Milyen óriási elszántság kell ehhez! És mégis! E hatalmas belső erő ellenére valami megborította ezeket a világklasszis sportolókat, méghozzá rendesen. Megtörte őket az a behatás, olyan erős volt. Hatalmas, erős fákat csak nagy vihar képes kidönteni.

2. Nagy pusztítás történik. Olyan, mintha egy bombát bedobtak volna az életükbe, ami mindent szétver. Mindent, ami érték. Peaty esetében a személyiségét, a karrierjét és a legértékesebb kapcsolatait. A másfél évtized kemény munkájával felépített eredményt egy csapásra agyonvágta. Ezeket mind látjuk. Ebből nem következik, hogy itt egy negatív erő hatásáról van szó? Negatív erő az, amely minden értéket elpusztít, ez világos. És nagy rombolás mögött, nagy erő van.

Logikával, fizikai ismereteinkből is levezethető a folyamat: minden változás, minden elmozdulás mögött egy erő áll. Erőhatás nélkül semmilyen változás sincs. Ez tiszta fizika. Ha a folyamat építő, akkor pozitív erő áll mögötte, ha pusztító, akkor pedig negatív. A sportolók életben a változás egyértelműen rossz irányába történt, ezért negatív erő hatásáról beszélhetünk.

Gondold át a leírtakat! Találsz valahol hibát a gondolatmenetben? Egyébként, ha meggondolod, ezt igazolják a sportolók beszámolói is. Sokan beszélnek arról, hogy megküzdöttek démonjaikkal. Ez nem azt jelenti, hogy egy erővel birkóztak?

Ennek a támadásnak a következményei: egyrészt az áldozat nem tudja fogadni a pozitív energiákat, nem kapja meg a békét, a fényt, a boldogságot és az erőt (ezek lényeges hatásairól lásd az előző részt). Másrészt elhatalmasodik egy negatív erő rajta. Egy hasonlattal élve: nem kapja meg a tápláló ételt, viszont kap egy jó adag mérget. Így hát, nyilván, rossz állapotba kerül.

Amint az előző részekben említettem, ezek a nagyszerű sportolók áldozatok, nem hibások. Amíg a pozitív erők jó közérzetet adnak, megerősítenek és visznek a céljaink felé, a negatív erők csak pusztítanak és rombolnak. Egyesek démonoknak nevezik őket, én erőknek, amelyek ellenünk dolgoznak.


Tudatosító kérdések

Úgy néz ki, hogy a topsportolók kapják a legnagyobb támadásokat. Vajon miért? Sok esetben egy fényes siker után jön a nagy válság. Vajon miért? Érdemes gondolkodni ezen.

Vajon ezek az ellenséges erők csak a topsportolókat támadják? Vagy mindenkit? A helyzet az, hogy bár különböző mértékben, de mindenki ki van téve e negatív hatásoknak. Ők olyan nagy pofont kaptak, ami már szemet szúr. Ez felhívja a figyelmünket erre a jelenségre, ami mindenkire hat! Te tudatában vagy annak, hogy ez a kötélhúzás zajlik benned? Minden egyes nap!


Tudatosító gyakorlat

Ez egy lényeges feladat! Javaslom, hogy írd össze mindazokat az eseteket, helyzeteket, amikor úgy érzed, hogy nem nagyon tudsz előrehaladni, bár akarod, teszel érte, mintha vissza lennél húzva. Ha tudatos vagy e téren, csak akkor tudsz tenni ellene.


Egy kis gondolatébresztő

Volt olyan, hogy szerettél volna valamit megtenni és csak halogattad, halogattad, és nem került rá sor? A káros szenvedélyekkel való küzdelem (e probléma gyökere a megelégedés hiánya)? A kétség, az aggodalom vagy a félelem támadása? És a lámpalázzal mi újság? Vagy a kisebb-nagyobb dühkitörésekkel?


A fő üzenet, neked

Ahhoz, hogy jobb életünk legyen, le kell győznünk visszahúzó erőinket, legalábbis egy részüket (az összeset, az már mesteri fokozat). Minél többet, annál jobban állunk. Ez logikus. Az első lépés e fejlődési folyamatban az, hogy felismerjük őket, a ténykedésüket. Válj egyre tudatosabbá! Dolgozz ezen! Figyeld meg magad, és ismerd fel, hogy mikor és hogyan hatnak rád ezek a gátló erők. Ezután tudjuk felvenni velük a harcot. Ehhez kívánok sok sikert!

Kovács A. László, szellemi jóga tréner


A Judoinfo szakmai blogjában Kovács A. László osztja meg munkáit az olvasókkal, aki sportolók mentális képzésével foglalkozik. Kovács A. László tizenkét éven át judózott versenyszerűen, s több mint huszonöt éve foglalkozik szellemi jógával, húsz esztendeje oktatja is azt. „Természetesen kipróbáltam magamon ezeket a módszereket és nagyon nagy képességnövekedésem lett futásban. Három hónap alatt elértem tíz kilométertől a maratonig, újabb öt hónapra rá le tudtam futni a száz kilométert, amit elég kevesen tudnak teljesíteni. Később két alkalommal indultam New Yorkban a hatnapos futáson Magyarországot képviselve. Ilyen hosszú versenyen elsősorban fejben kell egyben lenni, anélkül oda sem áll a rajthoz az ember…”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)