A SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG mérkőzésein egy-egy bírói ítélet óriási nemtetszést váltott ki a szurkolók körében. Felkértük kiváló nemzetközi bírónkat, a vébén is közreműködő Gosztonyi Balázst, hogy elemezzen ki néhány kritikus helyzetet, s derülj ki, melyik félnek volt igaza.



„Nagyon izgalmas mérkőzésnek néztünk elébe a budapesti világbajnokság +100 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében, ahol a nyolcszoros világbajnok, címvédő Teddy Rinerrel nézett farkasszemet az új trónkövetelő Tusisvili. Az elmúlt évben már rebesgették a szakmában, hogy nem sok ember lehet képes megállítani a francia óriást, ám az ifjú grúznak igencsak vannak esélyei.

Az első négy percben remekül tartotta is magát mindkét versenyző, sőt talán a támadóbb szellemben küzdő Tusisvili tűnt pozitívabbnak, ám döntetlen maradt az állás. Aranypont következett. A hajime elhangzása után, a grúz versenyző be is bizonyította, hogy komolyak a szándékai.




Tusisvili dobása 6:13-tól


Az első megfogásból egy hirtelen mozdulattal indított sasae-tsurikomi-ashival a földre is teremtette a nemzetközi judo állócsillagát. A grúz versenyző reakcióiból úgy tűnhetett mindenkinek, hogy a legenda megtört, ám ha jobban megnézzük a földreérkezés pillanatát, jól látható, hogy a francia óriás kikönyökölte az esést, ami az érvényben lévő szabályok szerint nem értékelhető felület. Ennek szellemében folytatódott is tovább a mérkőzés, ami végül Teddy győzelmével ért véget.



A 2017-es szabály a következőképpen rendelkezik: amennyiben a versenyző a másik dobásának következtében a fenti képen látható pozíciókban érkezik a tatamira, akkor nem jár érte pont. Esetünkben a harmadik és negyedik képen látható módon ért földet a franciák nagyágyúja, ezért nem járt érte vazari.”


via GIPHY


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
)