A junior Európa-kupa állomásának az olaszországi Lignano adott otthont, huszonkilenc ország négyszázhatvannégy versenyzője indult harcba az érmekért, köztük volt a Pécsi VSK ifjúsági világbajnoka, Kenderesi Péter is.




Kenderesi Péter a 100 kilogrammos súlycsoportban először egy azeri versenyző ellen lépett tatamiras, bár vereséget szenvedett, a vigaszágon továbbjutott. A következő ellenfele egy spanyol versenyző volt, majd a győztes meccs után egy holland ellenféllel vívott újabb győztes küzdelemmel menetelt tovább. Az utolsó meccsén egy grúz judós volt a rivális, itt az utolsó pillanatok döntöttek, Kenderesi Péter vereséget szenvedett, súlycsoportjában a hetedik helyen végzett – ezzel az eredményével a világranglistán a harminckilencedik helyen várja a további versenyeket.

„A versenyen Péter olyan ellenfelekkel mérkőzött, akik benne vannak abban az első tízben, akik közül bármelyikük megnyerhette az Európa-kupát – értékelt Kersics Antal edző. – A későbbi győztes azeri sportoló ellen dominánsabb volt Péter, de egy földharchelyzet megítélésénél az azeri versenyző kihasználta a bíró bizonytalanságát, ez billentette az ellenfél javára a mérkőzés kimenetelét. Péter az utolsó egy percben olyan iramot diktált, amelyet az ellenfele nehezen bírt követni, de sajnos a többszöri mate alatt sikerült mindig regenerálódnia, így az idő nem eljött, hanem elment. Későbbiekben ez az azeri versenyző nyert meccsekkel továbbvitte a vigaszágon Pétert. Ott egy spanyol ellenfél következett, aki ellen imponáló fölénnyel, belső combdobással ippongyőzelmet aratott. A következő mérkőzésen a világranglista második helyezettje, egy holland ellen kellett mérkőznie, akit szintén legyőzőtt. A grúz versenyzővel kemény csatában vazari előnyre tett szert, a folytatásban ezt sajnos visszavették, és egy ledöntéssel az ellenfél megszerezte a győzelmet. Mindenképpen úgy látom, hogy ez a hetedik helyezés komoly értéket képvisel, és jó előjelekkel készülünk a folytatásra.”




Ennél sűrűbbre nem sikerülhetett volna a PVSK judósainak április második hete, több helyszínen, és eseményen kellett részt venniük és helytállniuk.

Kersics Dávid két versenyzővel, Máj Veronikával és Takács Sárával három napig Teplicében edzőtáborozott, Kenderesi Péter pedig hétfőtől szombatig a magyar judo válogatottal, Tatán készült az elkövetkező versenyeire. A nemzetközi edzőtáborok a legjobb terepet biztosítják a felkészülésre, tanulásra. Péter, amint megérkezett Kersics Antallal, és Kersics Dáviddal a hétvégén a Csősz Imre és Kun Szilárd kezdeményezésére létrehozott edzői szeminárium-sorozaton vett részt, amelynek valamennyi állomását Babarcszőlősön rendezik meg.




És ezzel még nem volt vége a heti menetelésnek, a pécsi versenyzők egy része ezekkel az eseményekkel egyidőben, Nagyatádon vett részt az ötven éves jubileumi nyílt regionális rangsorversenyen, amely egyben az első Harcos Zoltán-emlékverseny volt.

A PVSK szakosztályát huszonhat versenyző képviselte, akadtak, akik két korosztályban is elindultak. Tizennyolc klub kétszáznyolc indulója vett részt a rendezvényen, amelyen a serdülő és diák összesített pontszámok alapján a csapatversenyben a PVSK a második helyen végzett. A versenyzőket Szakács László és Pálfay Balázs edző kísérte és irányította.


Aranyérmes:
Csoport Csongor (serdülő), Radvánszky Júlia (diák A), Nagy-Ilonczai Natália (diák A), Csoport Csongor (diák A), Gruber Péter (diák A), Sólyomvári Kolos (diák B), Szentpéteri Emese (diák B), Járányi Biborka (diák B), Kelemen Barnabás (diák D), Goyák Gergő (diák D), Schönberger Krisztián (diák D)
Ezüstérmes: Radvánszky Júlia (serdülő), Kelemen Antónia (serdülő), Szentpéteri Flóra (serdülő), Köbli Miklós (diák B), Kádár Bálint Magor (diák B), Lakatos Bende (diák C), Kenderesi Marcell (diák D), Tóth Bence (diák D), Kereszti Márk (diák D), Pap Fülöp (diák D), Horváth Ákos (diák D), Németi Áron (diák D), Tóth Ákos (diák D), Tatai Antal (diák D), Baráth Máté (diák D)
Bronzérmes: Nagy-Ilonczai Natália (serdülő), Badó Kenéz (serdülő), Kelemen Antónia (diák A), Kovács Milán (diák C), Szebényi Ádám (diák D)
Negyedik helyezett: Ponoczky Arnold (diák D)
Ötödik helyezett:
Surján Balázs (diák B)


„Arra, hogy a judós szülők, versenyzők, edzők igazi közösségként működnek, a legjobb példa volt a nagyatádi verseny – vélekedett Kersics Antal szakmai vezető. – Amíg mi Dáviddal az edzői szemináriumon vettünk részt, a szülők nagyban kivették részüket abban, hogy a gyereket eljuttassák, és segítsék a versenyen. Szakács László, és Pálfay Balázs edzők mellett voltak szülők, akik judós versenyzőként a tatami mellé álltak és segítették a versenyzőket. Tudtuk, hogy jó kezekben vannak a versenyzőink, de sajnáljuk, hogy úgy szerveztek szakmai programot, hogy nem tudtunk ott lenni a versenyen. Mindenki tisztességesen odaállt, komolyan vette a feladatát.



A mi edzői szemináriumunk Babarcszőlősön nagy élmény volt, egyben megtiszteltetés olyan személyekkel a judóval foglalkozni, akik már a hosszú évek során letették kézjegyüket a sportágban. Mindenki által tisztelt alakjai jöttek a baranyai faluba, ahol egy nagyon különleges környezetben Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke avatta fel a judotermet, egyben ő tartotta a szeminárium első foglalkozását. A judotechnikák bemutatásában a partnere Kenderesi Péter volt. Péternek az, hogy Kovács Antallal dolgozhatott azon a napon, biztos meghatározó élmény lesz további életében. A kétnapos szeminárium programjában szó volt még a bíráskodásról, szabályértelmezésekről, az egykori Hungária-kupa győztes Kanczler István által bemutatóval egybekötött technikai elemzésről, valamint hallhattunk előadást a dopping elleni küzdelem témakörében is. Kellenek az ilyen megerősítések és lehetőségek. Én jómagam még vasárnap bírói szemináriumon is voltam Kaposváron. Nagyon sűrű, fárasztó hétvége volt, és az elkövetkezők sem lesznek sokkal lazábbak.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: PVSK)