Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az észtek egyik kiemelkedő sportolója, a kétszeres olimpiai bronzérmes Indrek Pertelson. A Harju megyei bíróság egy év – három évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte az egykori kitűnő judóst, csalás bűntette miatt.



A vád szerint Pertelson klubja, a Haabersti Perespordikeskus AS 2008-ban csődbe ment, de az egyesületet irányító judós erről nem tájékoztatta üzleti partnereit és az állami felügyeletet, ezáltal fél év alatt csaknem egymillió eurónyi kárt okozott. A negyvenkét esztendős Indrek Pertelson a felfüggesztett büntetés mellett 9450 eurós pénzbírságot is kapott, míg üzlettársa, Margus Dintsenko – ugyancsak felfüggesztett büntetés mellett – 5670 eurót fizethet.

Az észtek kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judósa, Indrek Pertelson csaknem két teljes évtizedet töltött a nemzetközi élmezőnyben. Már 1988-ban letette a névjegyét dél-koreában, igaz, nem a szöuli olimpián, hanem a junior „Barátság versenyen” nyert aranyérmet. Két évvel később már junior Európa-bajnok és korosztályos vb-bronzérmes volt, majd 1992-ben Barcelonában immár a „nagyok” között volt karnyújtásnyira a dobogótól: a holland Meijertől kapott ki a bronzmeccsen – még Kovács Antal súlycsoportjában.

Ettől kezdve a nehézsúlyban próbálkozott, ahol szép részsikerek után 1996-ban már Európa-bajnokként utazhatott az atlantai olimpiára, ott azonban kederű pofont kapott, hiszen már az első meccsén veszített a lengyel Kubackival szemben, s ez a búcsúját jelentette. Pertelson nem adta fel, s sorozatban három Európa-bajnoki bronzérem és a birminghami világbajnoki ezüst után Sydneyben végre felállhatott az olimpiai dobogóra is, méghozzá annak harmadik fokára.


1999, Birmingham - negyven másodpercnyire a világbajnoki címtől


Három olimpia után, huszonkilenc évesen akár vissza is vonulhatott volna, ám ő folytatta, s három év múlva Oszakában újra világbajnoki döntőt vívhatott, majd az athéni olimpián megszerezte második bronzérmét is. Nehezen fordított hátat a versenyzésnek, a német TSV Abensberg színeiben még évekig indult a klubcsapatok Európa-kupájában…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: ERR News
Fotó: Postimees)