Háromszázezer eurós (mintegy száztíz-millió forintos) összdíjazással a koszovói Pristinában rendezték meg az első Open Európa-bajnokságot, a férfiaknál a koszovói Akil Gjakova, a nőknél a grúz Eteri Liparteliani nyert.




A női dobogósok és helyezettek: Nelson Levy (balról), Liparteliani
Gjakova, Krasniqi, Gneto és Kajzer


Az Európai Judo Szövetség 2023-as versenyévének utolsó eseménye különleges csemegét ígért a judo szerelmeseinek. A tornára a szervező választotta ki azt a két súlycsoportot, amelyben küzdelmeket rendeztek: a női 57 és a férfi 73 kilogrammos súlycsoportban harcolhattak az érmekért a pénzdíjakért a kontinens legjobbjai.

A rendező ország két judóst indíthatott mindkét kategóriában, egyébként országonként egy versenyzőt lehetett nevezni. Végül huszonhét ország negyvenkét judósa indult harcba, köztük két magyar fiatal is. A férfiaknál a tizenkilenc esztendős országos bajnoki bronzérmes Mátéffy Gábor (Zalaegerszegi JSE) szép győzelemmel kezdett, macedón riválisát ipponnal múlta felül, a második körben azonban már nem bírt a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes bolgár Mark Hrisztovval.

A nőknél a húszéves, ugyancsak ob-bronzérmes Péter Fruzsina (KSI SE) is odatette magát, a szlovénok Európa-bajnoki ezüstérmese, Katja Kajzer végül intésekkel léphetett tovább a legjobb nyolc közé.

A küzdelmek mindkét súlycsoportban meglepetést hoztak, a férfiaknál az első két kiemelt, az azeri Heydarov és a grúz Savdatuasvili sem tudott eljutni a döntőig, az aranyat végül a hazaiak Európa-bajnoka, Akil Gjakova szerezte meg, a fináléban a kétszeres vb-ezüstérmes olasz Lombardót győzte le aranypontos küzdelemben egy vazarival.




A férfiak dobogósai és helyezettjei: Lombardo (a pódiumon balról), Gjakova,
Heydarov, Cena, Savdatuasvili és Pelivan


A nőknél a koszovóiak két olimpiai bajnoka, Nora Gjakova és Distria Krasniqi a bronzéremig jutott, a hazai publikum örömét a grúzok olimpiai ötödik helyezettje, Eteri Liparteliani, illetve az izraeliek ötkarikás bronzérmese, Timna Nelson Levy rontotta el, kettejük döntőjét – amelyet nemzetközi bírónk, Fridrich Katalin vezetett – végül a grúz judós nyerte, meglehetősen könnyedén, fél perc alatt, két vazarival.


Open Európa-bajnokság, Pristina

FÉRFIAK

73 KG (25 induló)
1. Akil Gjakova (koszovói)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Hidayat Heydarov (azeri)
3. Dardan Cena (koszovói)
5. Lasa Savdatuasvili (grúz)
5. Petru Pelivan (moldovai)
7. Jahja Nurkovics (montenegrói)
7. Mark Hrisztov (bolgár)
MÁTÉFFY GÁBOR (Zalaegerszegi JSE) helyezetlen

NŐK

57 KG (17 induló)
1. Eteri Liparteliani (grúz)
2. Timna Nelson Levy (izraeli)
3. Nora Gjakova (koszovói)
3. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Priscilla Gneto (francia)
5. Kaja Kajzer (szlovén)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Lele Nairne (brit)
PÉTER FRUZSINA (KSI SE) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
Mátéffy Gábor–Andrej Szimonoszki (macedón) 10–0. 2. forduló: Mátéffy Gábor–Mark Hrisztov (bolgár) 0–10
NŐK
73 KG. 1. forduló:
Péter Fruzsina–Kaja Kajzer (bolgár) intéssel 0–10


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)