A hétvégén Belgrádban tartotta meg évi rendes közgyűlését az Európai Judo Szövetség (EJU) tagsága, a szervezet néhány újításra készül 2024-ben.




„Büszke vagyok rá, hogy negyvennyolc ország százkilenc képviselőjét üdvözölhetem a hetvenötödik évforduló ünnepségén. Ezt a létszámot a Végrehajtó Bizottság és az elmúlt tizenkét hónapos munkánk iránti bizalmi szavazásnak tekintem – mondta dr. Tóth László, az EJU elnöke a belgrádi kongresszust megnyitva. – Sok mindent elértünk együtt, és még többet terveztünk a következő évre. 2023-ban összesen százhét eseményt rendeztek az EJU égisze alatt, 2024-ben pedig százhuszonöt ilyen eseményre készülünk.”

„Kéz a kézben dolgozunk, alig várjuk az olimpiai játékokat. A JudoTV.com nagyon jól megállta a helyét Európában, csaknem tizenöt-millió megtekintés és négyszázhatvanhét-ezer órányi élő közvetítés csak az EJU rendezvényeiről önmagáért beszél” – mondta Vlad Marinescu, az IJF főigazgatója, tele várakozással. „A legfontosabb célunk az, hogy még vonzóbbá tegyük a judót a szponzorok és a szurkolók számára” – jegyezte meg Otto Kneitinger, az EJU alelnöke.

Jelenleg tizenöt ifjúsági, tizenöt junior és hét felnőtt Európa-kupa, valamint tíz olimpiai edzőtábor megrendezését tervezik 2024-re. Az év legfontosabb EJU-eseménye a felnőtt Európa-bajnokság lesz, amelynek 2024. április 25. és 28. között Zágráb ad majd otthont. A veterán Eb a boszniai Szarajevóban (június 6–9.), az ifjúsági a bulgáriai Szamokovban (június 27–30.), a junior az észt Tallinnban (szeptember 5–8.), a kis államoké Cipruson (november 2–3.), az U23-as pedig a lengyel Pilában (november 15-17) lesz.




Dr. Tóth László, az EJU elnöke


Az EJU portfóliójának új eleme lesz a serdülők European Hopes Cup elnevezésú sorozata lesz, Kodokan technikai szemináriumokkal egybekötve. Hét állomást terveznek erre a sorozatra, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Magyarországon, Lettországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Törökországban. „Célunk, hogy az IJF Akadémiával és a Kodokan Intézettel együttműködve a lehető legjobb módon megismertessük és képezzük a fiatalokat a száz judotechnikában. Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos lépés” – jegyezte meg Hrvoje Lindi, az EJU alelnöke.

További európai kötődésű kiemelt események 2024-ben: Grand Prix Portugáliában, Ausztriában és Horvátországban, Grand Slam Franciaországban, Grúziában, Törökországban és Azerbajdzsánban, s természetesen az év csúcsversenye, az olimpia Párizsban.

Az oktatási szektorban az Adaptive Judo – Get Together Tour nevű sorozatot is 2024-ben indítják el. „A venray-i premier esemény teljes sikert aratott. Hét verseny elé nézünk a befogadás legjobb értelmében” – hangsúlyozta Szergej Aschwanden alelnök.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU)