Idalys Ortiz, a kubai judo királynője – aki a negyedik kontinenskoronájáért utazik a szombaton rajtoló santiagói Pánamerikai Játékokra – férfiakkal csiszolja a technikáját, mert Kubában sohasem talált megfelelő szintű riválisra. A France24 cikke.




A harmincnégy esztendős Idalys Ortiz lenyűgöző eredménylitával büszkélkedhet: négy olimpiai érmet (1 arany, 2 ezüst, 1 bront), nyolc világbajnoki medált (2, 2, 4) mellett sorozatban három aranyat nyert a Pánamerikai Játékokon (Guadalajara, 2011; Toronto, 2015; Lima, 2019). Utoljára lép tatamira a nagy kontinensviadalon, már bejelentette, hogy visszavonul a 2024-es párizsi játékok után. Zsinórban a negyedik bajnoki címéért lép tatamira Chilében, négy alkalommal csak egy másik kubai legenda, Driulis Gonzalez tudott nyerni a négyévente megrendezett tornán.

„Nem lesz könnyű, de valójában a kihívások teszik naggyá az embert” – nyilatkozta az AFP-nek a 173 centiméter magas és 115 kilogrammos hölgy, könnyed mosollyal és gyengéd gesztusokkal.

Ortiz az idén a guayaquili pánamerikai bajnokságon és a Santo Domingo Openen aranyat, Calgaryban a pánamerikai és óceániai bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett. A kanadai városban a fináléban – pályafutása során harmadszor – veszített a brazil Souzával szemben, aki már a 2022-es világbajnokságon is megfosztotta egy éremtől. A felek nyolcszor találkoztak egymással, a mérleg még mindig a kubai felé billen, aki ötször tudott nyerni. Ortiz megszokta, hogy a világranglista első helyeit foglalja el, az elmúlt két szezon azonban zavarosan telt számára, sérülések és versenyek hiánya miatt visszacsúszott a huszonötödik helyre a rangsorban.

„Amit tudunk megteszünk, azzal amink van, nem fogok panaszkodni, hogy milyennek kellene lennie vagy milyennek szeretném a felkészülést” – tette hozzá. A Havannától nyolcvan kilométerre délnyugatra fekvő Candelariában, egy vidéki városban született, s arról álmodozott, hogy állatorvos lesz, mert szereti az állatokat.

Kilenc évesen kezdte a judót, öt évvel később bekerült a kubai csapatba Ronaldo Veitia mester irányítása alatt, akit a kubai női judo nagy diadalainak motorjaként tartanak számon.

Ortiz – aki a zene, valamint a brazil és mexikói szappanoperák szerelmese – megtanult küzdeni egyik mérkőzésről a másikra, technikáját pedig a férfiakkal csiszolja, hiszen nem talál megfelelő szintű női riválisokat hazájában.

„Mindig nagy voltam, nem voltak lányok, akikkel versenyezhetek. Mindig, egész életemben a férfiakkal kellett küzdenem az edzéseim során.” Ennek a gyakorlatnak tulajdonítja sikereit, de annak a képletnek is, amelyet első judotanárától tanult: „sok fegyelem, sok erőfeszítés, sok edzés”.

2012-ben, London elérte azt, ami lehetetlennek tűnt: ő törte meg a kínai és japán hegemóniát. Az ázsiai kontinensen kívül született atléta korábban sohasem nyert a +78 kilogrammban, amióta a judo megnyitotta kapuit a nők előtt (Barcelona, 1992).


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: France24
Fotó: EJU, Gabi Juan)