Az Iráni Judo Szövetség bejelentette: véget ért az ország négyéves eltiltása, várhatóan három judós indul Irán színeiben a Hangcsouban következő Ázsiai Játékokon – írja a Tasnim hírügynökség.




Aras Miresmaeili, az iráni szövetség elárulta, hogy a szövetség Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) általi felfüggesztése négy év után véget ért: „Nagyon nehéz és fájdalmas négy évünk volt, de most felemeljük a fejünket, hogy kitartunk hitünk és értékeink mellett, és megpróbáltuk életben tartani az iráni judót” – fogalmazott az egykori kétszeres világbajnok Miresmaeili.

Az elnök büszkeségét fejezte ki, hogy három fős csapatot küldhet az Ázsiai Játékokra, amelyen Mehdi Fatipurardal és Haszem Bagcsegi a férfiaknál, Marjam Barbat pedig a nőknél léphet majd tatamira.

Amint ismeretes, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a 2019-es tokiói világbajnokságon történt incidens miatt (a közel-keleti ország megtiltotta sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek, a 81 kilogrammosok között címvédőként induló Saeid Mollaeit az iráni hatóságok a családja fenyegetésével kényszerítették arra, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Sagi Mukival, később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel) felfüggesztette Irán tagságát, az akkori döntés értelmében az ország judósai nem vehetnek részt sem az IJF, sem annak tagszervezetei által rendezett eseményeken. Később az IJF fegyelmi bizottság úgy döntött, a szankció 2019. szeptember 18-tól 2023. szeptember 17-ig tart.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Tasnim
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)