A Nemzetközi Judo Szövetség és a jövő évi párizsi olimpia és paralimpia szervezőbizottsága kétnapos tesztverseny keretében próbálta ki a leendő ötkarikás helyszínt: a Champ de Mars Arénában hatvan – többségében francia – judós és nyolc bíró – köztük a magyar Gosztonyi Balázs – lépett tatamira.




A helyszínen készült fotók alapján gyönyörű kilátás nyílik a tatamiról Párizs nevezetességeire, de jövőre, az olimpia idején az összes ablakot elsötétítik, és több mint nyolcezer néző számára állítanak majd fel lelátót. A szabadtéri sátrak és a bemelegítő rész ezúttal még szintén nem volt elérhető olimpiai méretekben.

Az Európai Judo Szövetség beszámolójában anémetek 2004-es olimpiai bajnoka, Yvonne Snir-Bönisch, az osztrák válogatott vezetőedzője mondta el tapasztalatait.

„A helyszín szerelem első látásra! Az Eiffel-torony látványa valóban lélegzetelállító, még akkor is, ha a tatamiról ez a kilátás nem lesz az olimpián. Ott lesznek a lelátók, és reflektorfényben fürdik a küzdőtér, akárcsak a tévében. A nappali fény nem megengedett, nem lenne alkalmas az olimpiai műsorszolgáltatók számára. A tesztverseny persze még minden idegesség és hektikus felhajtás nélkül zajlott, az IJF csapata és a francia szervezők profik. Amit szeretek, a csarnok hatalmasnak tűnik, minden terület nagyvonalúan van kialakítva. A berendezés abszolút olimpiai értékű, még inkább, ha hozzáadjuk a lelátókat és a szabadtéri sátrakat.”




„Természetesen nem én vagyok az egyetlen, aki ezt a teszteseményt egy rövid párizsi látogatásra használta fel, hogy első benyomásokat szerezzen. A brit csapat kilenc fős delegációval érkezett, a női vezetőedző, Jamie Johnson vezetésével. A japánok Szuzuki Kejdzsit küldték el. Úgy kell a tesztversenyre tekinteni, mint egy próbaüzemre, minden lehetséges forgatókönyvvel. Egy sportolóról, aki nem jelenik meg időben, a program időbeli változásaitól a technikai hibákon át az orvosi vészhelyzetekig. Mindent begyakorolnak, hogy felkészüljenek a váratlan eseményekre.”




„Minden judós szereti a Bercyben megrendezett Grand Slam-tornát, én magam is közéjük tartozom. Ezt a túláradó, eufórikus légkört sehol máshol nem találja meg a világon, az első körtől az utolsó döntőig. Ugyanezt a hangulatot remélem a Champ de Mars Arénában is, a jövő évi játékok alatt.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Gabi Juan)