Történelmet írt a finnek huszonhat esztendős nehézsúlyú judósa, Martti Puumalainen Budapesten: a szőke óriás az első finn sikert érte az IJF World Tour sorozatában, ráadásul ezt a World Mastersen ünnepelhette. A történelmi aranyérem egyben azt is jelenti, hogy Puumalainen megkezdheti a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára. Az EJU cikke.




„Nagyon büszke vagyok erre a győzelemre! Szeretem Budapestet, két éve itt a világbajnokságon hetedik, tavaly pedig a Grand Slam-versenyen ötödik voltam – nyilatkozta Martti Puumalainen, aki a finn judósok közül elsőként tudott IJF World Tour-aranyérmet nyerni a férfiaknál. – Már akkor sejtettem, hogy ez a fejlődés elég lehet az első budapesti éremhez is, de meglepetésként ért, hogy én nyertem. Tegnap azt mondtam a szobatársamnak, Valtteri Olinnak, meglátod, ezúttal nem csak egy-két kört nyerek. Ezúttal tovább megyek… És sikerült.”

Az év második legfontosabb versenyének megnyerésével egy évvel a párizsi olimpiai játékok előtt gyakorlatilag biztosította a helyét az indulók között. „Hogy őszinte legyek, egyelőre nem akarok sokat gondolni vagy beszélni Párizsról. Mindenképpen keményen fogok dolgozni, de a Masters megnyerése egy új kategóriába katapultál. Személy szerint szerintem a Masters még a világbajnokságnál vagy az olimpiánál is keményebb. Nincs ennyi topversenyző, néha három is nemzetenként, sehol máshol. Nincsenek könnyű ellenfelek!”



S hogy hogyan lesz valakiből judós Finnországban? „Apám unokatestvére judós volt, azt tanácsolta apámnak, hogy küldje el Juhát, a bátyámat és engem judózni, hogy megismerjük a testünkett, megtanuljunk esni és így tovább. Hatéves voltam akkor, tetszett, így a judo mellett maradtam. Azt hiszem, tíz évvel ezelőtt, tizenhat évesen határoztam el, hogy igazi versenyző leszek. Az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról hazafelé gondoltam arra, hogy megpróbálok versenysportolóvá válni.”

Győzemére minden bizonnyal hazájában is felkapják a fejüket a sportrajongók. „Úgy gondolom, hogy nagy címlapokra kerül majd. Nem voltunk túl sikeresek a sportban az utóbbi időben, az ilyen győzelem azonnal feltűnik! Már a legutóbbi eredményeim után (Puumalainen 2021-ben Grand Prix-bronzérmet nyert Zágrábban, 2022-ben pedig megnyerte Perth-ben az Oceanian Opent – a szerk.) is sokan érdeklődtek irántam és a judo iránt.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Gabi Juan
MJSZ, Horváth György)