A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) utólag világbajnokká nyilvánította és aranyérmet ítélt az orosz Inal Taszojevnek, aki eredendően másodikként végzett a májusi, dohai olimpiai kvalifikációs vb-n. Döntését az IJF pénteken jelentette be a honlapján.




A nehézsúlyú finálé emlékezetes pillanatai


Taszojev a nehézsúlyú döntőben sokak által vitatható módon maradt alul a francia Teddy Rinerrel szemben, aki a sportág szupersztárjaként a tizenegyedik aranyérmét gyűjtötte be a kategóriában, amellett háromszoros olimpiai bajnoknak és ötszörös Eb-győztesnek is vallhatja magát.

A harmincnégy éves, kétszáznégy centis és százharminc kilós francia óriás Dohában úgy menetelt el a döntőig, hogy egyetlen akciót sem tudtak rajta bemutatni, három meccset leléptetéssel, kettőt ipponnal nyert meg. Az egyéni küzdelmek utolsó mérkőzésén azonban alaposan megszenvedett az orosz (de az ukrajnai háború miatt semleges színekben versenyző) Taszojevvel, és csak a hosszabbítás negyedik percében kapott vazarival nyert, úgy, hogy ellenfelének egy eredményesnek tűnő akciójára a döntéshozók nem ítéltek pontot.




Inal Taszojev (balról) utólag kapja meg az aranyérmet


„Gondos szakértői elemzést követően az IJF arra a következtetésre jutott, hogy Taszojev pontot kaphatott volna az ellentámadásra. Ezért az IJF mindkét sportolót győztesnek nyilvánította, s Taszojevet is aranyéremmel és ranglistapontokkal jutalmazta” – áll a judósok világszövetségének közleményében.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: IJF
MTI
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)