Az Európai Judo Szövetség 2023-as versenyévének zárása különlegesnek ígérkezik: december 16-án a koszovói Pristinában egy új versenyformát mutatnak be, szokatlanul magas pénzdíjazással.




A koszovóiak (egyik) olimpiai bajnoka, Nora Gjakova,
az ő súlycsoportja szerepel majd a programban


„Az Open Európa-bajnokság több szempontból is új korszakot jelent számunkra. Először rendeznek felnőtt nemzetközi judotornát Koszovóban. A versenyt nagymértékben támogatja a kormány, nagy anyagi ösztönzést kínálunk sportolóinknak, akik az elmúlt években három olimpiai győzelemmel okoztak szenzációt. A sportolók és edzők súlycsoportonként százötvenezer euróra számíthatnak, ez óriási összeg a judo mércéje szerint – erősítette meg Agron Kuka, a Koszovói Judo Szövetség elnöke. – A judo Koszovóban már régóta nemzeti sportág. Ami eddig hiányzott, az egy hazai torna, amelyen hazai közönség előtt mutathatják meg magukat legnagyobb sztárjaink. Itt az ideje, hogy ezen változtassunk!”




A verseny rendezéséről szóló megállapodás résztvevői: Martin Poiger (balról),
Agron Kuka, dr. Tóth László és Hrvoje Lindi 


Az új, háromszázezer eurós tornára a szervező választotta ki azt a két súlycsoportot, amelyben küzdelmeket rendeznek: 2023-ban a női 57 és a férfi 73 kilogrammos súlycsoportban harcolhatnak majd az érmekért, a dicsőségért és a pénzdíjakért a kontinens legjobbjai. A rendező ország két judóst indíthat mindkét kategóriában, egyébként országonként egy versenyzőt lehet majd nevezni.

„Ezzel a nyílt Európa-bajnoksággal egy új, közönségbarát formát akarunk létrehozni, és további ösztönzést szeretnénk nyújtani legnagyobb ászainknak. A jövőben évente legfeljebb két ilyen jellegű tornát szeretnénk a programba iktatni” – fűzte hozzá dr. Tóth László, az EJU elnöke.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Forrás: EJU
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU)