A judosport szupersztárja néhány éve harcban állt a francia szövetséggel, a versenyeken sajátmárkás felszerelését viselte. Hosszas tárgyalások után eldőlt, milyen judogiban küzd majd Riner a 2024-es párizsi olimpián.




„A francia csapatban szerepelni mindig is motivációt jelentett számomra, ebből merítek energiát, és remélem, adok is – kezdte nyilatkozatát a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Teddy Riner. – A tokiói játékokon szerzett csapatbajnoki cím az egyik legkedvesebb sportemlékem marad, biztos vagyok benne, hogy emberek millióit tettük vele boldoggá. Ezért is folytattam a pályafutásomat, hogy újra átélhessem ezeket a páratlan érzéseket. Amikor judogit viselek, ez a lelkiállapot sosem hagy el. De azzal is tisztában vagyok, hogy formailag az egyéni és a kollektív kérdések néha összeférhetetlenek lehetnek. A nem hivatásos sportoló státuszáról elmélkedések folynak, továbbra is foglalkozni kell vele, mert a sportgazdaság folyamatosan változik.”

„Nagyon örülök az építő jellegű beszélgetésnek, amelyet Teddyvel folytathattunk – mondta Stéphane Nomis, a Francia Judo Szövetség elnöke. – Neki már nem kell bizonyítania kötődését a francia csapathoz, de volt egy formai problémánk, amit rendezni kellett, és ezt a legjobb körülmények között tettükmeg. Tudom, hogy ugyanazokat az értékeket valljuk: kölcsönös segítségnyújtás és kölcsönös jólét.”

Amint ismeretes, 2022 óta a francia szövetség hivatalos partnere és beszállítója az adidas (a teljes francia olimpiai csapat számára ez a cég adja majd a formaruhákat) Teddy Riner viszont 2018 óta sajátmárkás (2021 óta Fight Art a neve) judogiban szerepel a versenyeken.

A felek közötti megbeszélések után eldőlt: Teddy Riner is a szövetség hivatalos partnerének felszerelését viseli a versenyeken, például már a közelgő dohai világbajnokságon is, de Fight Art márkájának judogiját fogja viselni az edzéseken, a tanfolyamokon és a bemutatókon.



A megegyezés egy másik „ügy” kapcsán precedens értékű lehet: a hírek szerint egy másik francia szupersztár, a kétszeres olimpiai aranyérmes, ötszörös világbajnok Clarisse Agbegnenou a Mizuno sportszergyárral kötött megállapodást, és éppen Riner kivételezettségére hivatkozva tagadta meg, hogy a francia szövetség partnerének felszerelését viselje.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Francia Judo Szövetség
Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
IJF, Emanuele Di Feliciantonio)