Gyászol a judovilág: elhunyt a legendás Ronaldo Veitia, a kubai judo történetének legjobb edzője. A Judoinside információját a Pánamerikai Judo Szövetség megerősítette.




A judosport egyik neves edzője, a kubai Ronaldo Veitia hetvenöt évesen elhunyt. Augusztusban került kórházba a spanyolországi Alicantében, ahol fia él. Súlyos szív- és érrendszeri betegség sodorta kómába, ám jobban lett, októberben visszatérhetett Havannába.


„Mély szomorúsággal fogadtuk szeretett mesterünk, Ronaldo Veitia Valdivié, a kubai válogatott korábbi edzőjének érzékeny halálát” – közölte a Pánamerikai Judo Szövetség. Ronaldo 1992 és 2012 között hat olimpiai játékon vezette Kuba csapatát, tanítványai öt arany-, kilenc ezüst- és tíz bronzérmet szereztek, ezzel a judo történetében a legtöbb olimpiai érmet szerző edző lett. Harminc év alatt több mint háromszáz nemzetközi érmet szerzett, 2018-ban bekerült az IJF Hírességek Csarnokába.




1947-ben született, 1986-ban a női válogatott vezetőedzőjévé léptették elő, és fokozatosan forradalmasította a csapat munkamódszereit, ami történelmi eredményeket hozott számára a külföldi színtéren. A hatvanas-hetvenes években maga is judós volt, kubai bajnoki címet, továbbá számos érmet szerzett országos és regionális bajnokságokon.


Kubai dzsúdósok tucatjai köszönhetik eredményeik nagy részét a főváros szülöttének, aki hivatalosan 2016 januárjában, a Havannai Judo Nagydíjon vonult vissza.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Judoinside)