A sportág legeredményesebb és „legnagyobb” alakja, a francia Teddy Riner nem vesz részt az októberi világbajnokságon. Az orosz válogatott sem utazik Taskentbe.




Teddy Riner (fehérben) világbajnoki visszatérésére még várni kell


A háromszoros olimpiai aranyérmes, tízszeres világbajnok Teddy Riner a nyár közepén, a budapesti Grand Slam-tornán remek judóval tért vissza a nemzetközi mezőnybe, de augusztus végén megsérült a bokája, s a gyógyultsági foka nem teszi lehetővé számára a vb-részvételt.

Teddy Riner 2007 óta tíz világbajnoki címet nyert, de már jó ideje, 2017 óta nem lépett tatamira a sportág legrangosabb eseményén. Pályafutása során hatvan világbajnoki mérkőzést vívott, ebből ötvenkilencet meg is nyert. Az egyetlen veresége a 2010-es tokiói világbajnokság open-kategóriájának fináléja volt, amelynek bírói döntéssel a japán Kamikava Daiki lett a győztese.




Az orosz válogatott a tavalyi budapesti világbajnokság csapatversenyén


A hírek szerint eldőlt, hogy az orosz válogatott – az orosz szövetség saját döntése alapján – nem lép tatamira a taskenti világbajnokságon. Az orosz-ukrán háború miatt a legtöbb sportágban nem kívánatos személyek lettek az orosz sportolók, a judo azonban a kivételek közé tartozik, ebben a sportágban nem tiltották el a nemzetközi versenyekről az oroszokat.

Legutóbb az IJF World Judo Tour mongóliai Grand Slam-tornáján a nemzetközi szövetség „színeiben” szerepeltek, amelyen összesen kilenc érmet – közte öt aranyat – szereztek. Az oroszok indulása miatt az ukrán szövetség tiltakozott, válogatottja pedig bojkottálta az IJF World Tour eseményeit. Egészen mostanáig: az oroszok távolmaradása esetén a taskenti világbajnokságon már ott lesznek Darja Bilodidék.

Frissítés! Nem sokkal a hír után a Nemzetközi Judo Szövetség oldalán közölte: a végrehajtó bizottság döntése alapján 2023 januárjáig nem engedélyezik az orosz és fehérorosz sportolók részvételét az IJF versenyein.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Judoinside
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau)