A Nemzetközi Judo Szövetség ebben az esztendőben is jutalmazta a világranglista legjobbjait, tizennégy súlycsoport első helyezettje kap tízezer dolláros (mintegy hárommillió forintos) bónuszt.




Az olimpiai bajnok Clarisse Agbegnenou évek óta a rangsor élén


Négy francia, két grúz, orosz és koszovói, egy dél-koreai, üzbég és horvát judós bankszámláján is láthatja majd a visszaigazolást: a sok-sok erőfeszítésnek olykor meglesz az eredménye.

A díjazottak: Jang Jung-vej (tajvani, 60 kg), An Ba Ul (dél-koreai, 66 kg), Lasa Savdatuasvili (grúz, 73 kg), Tato Grigalasvili (grúz, 81 kg), Davlat Bobonov (üzbég, 90 kg), Arman Adamjan (orosz, 100 kg), Tamerlan Basajev (orosz, +100 kg), Distria Krasniqi (koszovói, 48 kg), Amandine Buchard (francia, 52 kg), Nora Gjakova (koszovói, 57 kg), Clarisse Agbegnenou (francia, 63 kg), Barbara Matic (horvát, 70 kg), Madeleine Malonga (francia, 78 kg), Romane Dicko (francia, +78 kg).

A nemzetközi szövetség 2014 óta díjazza a világranglista legjobbjait, az első években különböző, legfeljebb ötvenezer dolláros összegek találtak gazdára, 2017-ben minden súlycsoport győztese ötvenezer dollárral lett gazdagabb, 2018-ban és 2019-ben pedig az ideihez hasonlóan tíz-tízezer dollár járt a legjobbaknak. A koronavírus-járvány kirobbanása miatt csonka 2020-as szezonban nem járt bónusz a világelsőknek.




Teddy Riner gyűjtötte eddig a legtöbb bónuszt


A Judoinside összeállítása szerint a francia Clarisse Agbegnenou (63 kg) volt a leggyakrabban világranglista-első az elmúlt években, összesen kilencvenezer dollárt összegyűjtve 2014 óta. De nem ő volt a legszorgosabb: a francia óriás, Teddy Riner (+100 kg) 2014 és 2016 között száznegyvenezer dollár, vagyis nagyjából negyvennégy-millió forint jutalmat kapott. A „rangsorban” második, négy éven át világelső mongol Urantsetseg Munkhbat (48 kg) százhúsz-, a harmadik, ugyancsak mongol Sumiya Dorjsuren (57 kg) három „győzelem” után száztízezer dollárt kapott.

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Forrás: IJF
Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)