A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) felfüggesztette az algériai Feti Nurin és edzője, Amar Benikhalef versenyengedélyét. Nurin ugyanis visszalépett az olimpiáról, amikor kiderült, hogy az izraeli Tohar Butbul lehet az ellenfele.




Aki az egészről semmit sem tehet: az izraeli Butbul szudáni ellenfelet kapott


A 73 kilogrammosok súlycsoportjában versenyző Nurin edzője, Amar Benikhalef elmondta, balszerencsésnek érzik magukat az ágrajz és az izraeli ellenfél miatt, ugyanakkor meg kellett hozniuk a szerintük helyes döntést.

Nurin kontinentális kvótával jutott ki Tokióba, amíg Butbul a hatodik kiemelt a kategóriában, az izraeli judós a szudáni Mohamed Abdalraszullal találkozik a második fordulóban. Az IJF tájékoztatása szerint eljárás indul az algériai versenyző és edzője ellen.

A sportágban az iráni Szaed Molla hasonló esete a leghíresebb, aki a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között címvédőként indult. Családja fenyegetésével azonban arra kényszerítették, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Sagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel.

Molla azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátust kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot. Az IJF áprilisban felfüggesztette az iráni szövetség tagságát, ezért az ország judósai nem indulhatnak a tokiói olimpián sem.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: IJF
NSO
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)