Portugáliában és Spanyolországban is nagy örömmel fogadták a kvalifikációs sorozat hivatalos végeredményét: a portugálok nyolc, szomszédaik hét versenyzőt indíthatnak a tokiói olimpiai judotornán.




A kétszeres világbajnok Jorge Fonseca átmentené pazar formáját Tokióra is


A portugál judo beállította az eddigi rekordot: ugyanúgy nyolc versenyzőt indíthat Tokióban, mint az 1992-es barcelonai játékokon, amikor még jóval egyszerűbb volt az olimpiai kvalifikáció – akkoriban még a nemzeti szakszövetségek a nemzeti olimpiai bizottságokkal együttműködésben a nemzetközi eredmények (úgynevezett minősítés) alapján jelölhettek versenyzőket.

A tokiói olimpián Portugália színeit Catarina Costa (48 kg), Joana Ramos (52 kg), Telma Monteiro (57 kg), Barbara Timo (70 kg), Patrícia Sampaio (78 kg), Rochele Nunes (+78 kg), Anri Egutidze (81 kg) és Jorge Fonseca (100 kg) képviselheti majd.

A „portugál judo aranygenerációjának” nemes küldetése van: felülmúlni az eddigi eredményeket. A luzitánok a sportág ötkarikás történetében eddig két bronzéremmel büszkélkedhetnek, 2000-ben Sydneyben Nuno Delgado, 2016-ban Rio de Janeiróban pedig Telma Monteiro állhatott fel a dobogó harmadik fokára.




A spanyolok kétszeres világbajnoka, Nikoloz Sherazadishvili éremért megy Japánba


Spanyolországban kellemes meglepetést okozott, hogy hatról hét fősre „hízott” az olimpiai judoválogatott létszáma, Cristina Cabana (63 kg) az utolsó pillanatokban, a budapesti világbajnokságon a legjobb tizenhat közé jutással tudta megszerezni a kontinentális kvótát önmagának.

A többiek kijutása tulajdonképpen papírforma, a súlycsoportjuk legjobbjai közé tartoznak mind a hatan. Vagyis heten, hiszen a 48 kilósoknál Laura Martinez is kvótát érő helyen zárt, de hiába lett tizenharmadik a rangsorban, akadt nála is jobb.

A hét spanyol olimpiai induló közül öt a top10-ben zárt, valamennyien kiemeltek lesznek a sorsolásnál, sőt, a kétszeres világbajnok Nikoloz Sherazadishvili – vagy ahogyan a spanyolok nevezik, Niko Shera – világelsőként utazhat Tokióba. Cabana és Sherazadishvili mellett Francisco Garrigos (60 kg), Julia Figueroa (48 kg), Ana Perez Box (52 kg), Alberto Gaitero (66 kg) és Maria Bernabeu (70 kg) utazhat Japánba.

Az erős együttestől éremszerzést várnak odahaza, nem véletlenül. Spanyolország eddig hat érmet (három arany, egy ezüst, két bronz) tudott szerezni a sportág olimpiai történetében, de már több mint két évtizede a legutóbbinak: 2000-ben, Sydneyben Isabel Fernandez tiszteletére játszozzák el a spanyol himnuszt.

Amint arról beszámoltunk: Magyarország hét fős válogatottal utazhat a tokiói olimpiára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)