A nagy múltú amerikai csapat „csak” két versenyzőt indíthat Tokióban, a kanadaiak egész más miatt búslakodnak. Körkép Tokió előtt Észak-Amerikából.




Klimkait és Deguchi – egy potenciális éremesélyes otthon marad


Az Amerikai Egyesül Államok rendre jól teljesített az elmúlt olimpiákon, 2004 óta minden ötkarikás játékokon volt érmes amerikai judós, sőt, Londonban és Rio de Janeiróban Kayla Harrison révén aranyérmes is, 2016-ban két döntőben is volt amerikai judós, Travis Stevens végül ezüsttel járult hozzá a csillagos-sávos sikerekhez.

Ehhez képes nem fogadják nagy örvendezéssel az amerikai sportrajongók a hivatalos olimpiai kvaifikációs végeredményt: eszerint ugyanis mindössze két versenyzővel vehetnek részt a tokiói olimpián: a kontinensbajnoki ezüstérmes Angelica Delgado (52 kg) súlycsoportjában – a magyar Pupp Réka mögött – a huszadik helyet szerezte meg a kvalidikációs rangsorban, a 90 kilogrammos Colton Brown pedig kontinentális szabadkártyával vehet részt a játékokon.

A többieknek nem sikerült a kvalifikáció, a sajtóban még az is felvetődött, hogy az amerikai szövetség reménykedik egy IJF-zöldkártyában, amit a 78 kilogrammosoknál harmincadik helyen záró Nefeli Papadakis kaphatna. Csakhogy a Nemzetközi Judo Szövetség a számára fenntartott húsz zöld kártyát mindig olyan országoknak adja, amelyek sem a judóban, esetleg más sportágban sem tudtak olimpiai indulási jogot szerezni.




A kétszeres olimpiai bajnok Kayla Harrison követőitől bravúr lenne az ötkarikás érem


Kanadában egészen más a helyzet: nem a kiharcolt kvalifikációs helyek miatt szomorkodnak, hiszen a hatalmas ország válogatottjából tíz sportoló is kvótát érő helyen zárta a sorozatot, csakhogy közülük hárman egészen biztosan lemaradnak Tokióról, hiszen a súlycsoportjukból más is megszerezte az indulás jogát.

A leginkább az 57 kilogrammosok miatt keserű most a kanadaiak hangulata: a súlycsoport legutóbbi két világbajnoka, a 2019-ben Tokióban aranyérmes Christa Deguchi és a júniusi budapesti világbajnokságon a dobogó legfelső fokára álló Jessica Klimkait egymással vetélkedett az olimpiáért, végül utóbbi képviselheti majd a kanadai színeket, de az biztos, hogy egy potenciális éremesélyest otthon kell hagyniuk. A hét fős kanadai csapat tagja lesz még Tokióban Shady Elnahas (100 kg), Arthur Margelidon (73 kg), Cathrine Beauchemin-Pinard (63 kg), Antoine Valois-Frontier (81 kg), Kelita Zupancic (70 kg) és Ecaterina Guica (52 kg).

A dupla kvalifikáció „áldozata” lett Deguchi mellett Antoine Bouchard (73 kg) és Kyle Reyes (100 kg), de a kanadaiaknak nyújt némi vigaszt, hogy sikerült a csapatverseny kvalifikációs is. Összesen tizenkét ország tudta teljesíteni a kritériumokat, a házigazda Japán válogatottja mellett Brazília, Franciaország, Németország, Izrael, Olaszország, Mongólia, Hollandia, Dél-Korea, Oroszország, Üzbegisztán és Kanada vehet majd részt a tokiói judotorna zárónapjának eseményén.

Kanada az ötkarikás játékok történetében még sosem nyert judós aranyérmet, az eddig megszerzett öt medálból kettő ezüst, három pedig bronz volt, legutóbb, 2012-ben Antoine Valois-Frontier állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Amint arról beszámoltunk: Magyarország hét fős válogatottal utazhat a tokiói olimpiára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)