A tízszeres világbajnok francia judós sztár minden eddiginél erősebbnek érzi magát a tokiói küldetése előtt, a kétszeres olimpiai bajnok egy-két újabb ötkarikás arannyal gyarapítaná gyűjteményét. Az Olympics cikke nyomán.




„Éhes vagyok, éhezek... Régóta nem éreztem magam ennyira éhesnek” – magyarázta Teddy Riner a francia Europe1-nek adott interjú során, s kivételesen nem szó szerint értette. Bár nagyon komoly fogyáson van túl, az aranyéremre éhes...

„A D-napra mindent megterveztünk. A játékok elhalasztása után egy ideje már a formám, a legjobb judóm és a súlyom kordában tartásán dolgozom. Ez volt számomra az edigi leghosszabb verseny az idővel, de a várakozás megérte, kész vagyok mindent megtenni ennek a gyönyörű éremnek a megszerzéséért” – mondta a harminckét éves judosztár, aki szülőhazájában, Guadeloupe-on készül. A karibi szigeten tölti mindennapjait párja, Luthna, fia, Eden és lánya, Isis társaságában, de szigorú felkészülési programot is követ, amely kora reggel kardió foglalkozást, majd némi kondicionálást, amjd ebéd után újabb erősítő edzést foglal magában.

Riner a januári, dohai World Masters-győzelem óta nem versenyzett, és valószínűleg az olimpia előtt nem is fogjuk őt látni a tatamin, amint azt Larbi Benboudaoud, a sydneyi olimpia ezüstérmese, a Francia Judo Szövetség sportigazgatója elárulta. A Katarban megszerzett 1800 pont elég volt ahhoz, hogy Teddy Riner kvalifikációs pozícióban legyen az IJF olimpiai ranglistáján, bár nem biztos, hogy Tokióban kiemelt lesz a sorsolásnál.



A dohai győzelem az önbizalma szempontjából is fontos volt. Ez volt az első eseménye a 2020 februári párizsi Grand Slam, a japán Kageura Kokoróval szemben elveszített mérkőzése óta veresége óta. Ez a mérkőzés vetett véget a százötvennégy meccs óta tartó győzelmi sorozatának.

„Az utolsó vereségem segített megérteni, hogy olyan hibák kijavításán kell dolgoznom, amelyeket eddig figyelmen kívül hagytam. Ma minden szempontból erősebbnek és jobbnak érzem magam” – mondta a 202 centiméter magas judós, aki a felkészülés során huszonhat kilónyi súlyfeleslegtől szabadult meg.

„Újnak érzem magam, új testben és új lelkiállapotban. Ráadásul már tapasztaltabb vagyok, így igen, erősebbnek és jobbnak érzem magam fiatalabb koromhoz képest. De nem elég kimondani vagy érezni, meg kell mutatnom a tatamin, hogy mennyit érek!”

Teddy Riner július 30-án lép tatamira a nehézsúlyú judósok küzdelmeiben, de nemcsak ott pályázik az olimpiai aranyra, egy nappal később, a csapatversenyben is esélyesnek érzi a francia válogatottat a végső siker elérésére. Persze, ne rohanjunk ennyire előre, de ebben az esetben ő lehetne a sportág első négyszeres olimpiai bajnoka...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Olympics
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)