A Holland Judo Szövetség sportbizottsága úgy döntött, hogy Sanne van Dijke (70 kg), Guusje Steenhuis (78 kg) és Henk Grol (+100 kg) utazhat a tokiói olimpiára a „billegő súlycsoportokban”. A Judoinside cikke alapján.




Sanne van Dijk és Kim Polling vetélkedéséből előbbi került ki "győztesen"


Hollandia judósai remekül teljesítenek az olimpiai kvalifikációs sorozatban, várhatóan legalább tíz súlycsoportban lesz intulójuk a tizennégyből. Sok súlycsoportban egymással vívnak kiélezett harcot a hollandok, s a szövetség most ezek közül három végére tett pontot.

„Ezekben a súlycsoportokban kizárólag a világ legjobb judósai közé tartoznak a mieink, vagyis éremesélyesekről van szó – magyarázza Tjaart Kloosterboer, a a döntéseket meghozó bizottság elnöke. – Egy ilyen hosszú folyamat során sok olyan momentum, eredmény és egyéb tényező van, amely a döntéshozatal részévé válik és gondosan átgondolandó. A legjobb az lenne, ha a tatamin döntenének és nem az asztal mögül. Két súlycsoportban, a hetvennyolc kilóban és a férfi nehézsúlyban jól látható pontszámbeli különbség alakult ki a jelöltek között, ezért Guusje Steenhuis és Henk Grol nevezése nem volt nehéz döntés, ugyanakkor fájdalmas, hogy a kvalifikációban szintén jól teljesítő Marhinde Verkerk és Roy Meyer nem utazhat Tokióba.”




Henk Grol (jobbról) a londoni olimpiai dobogón – Grol a negyedik olimpiájára készülhet


„A hetven kilós súlycsoportban volt a legnehezebb dolgunk, gyakorlatilag lehetetlen jó döntést hozni, amikor a világranglista harmadik és negyedik helyezettje közül kell választanod. A bizottság döntése a sorozat során nyújtott teljesítmény, valamint négy olimpiai edző tudása alapján született meg, minden előre meghatározott szempontot figyelembe véve. Ha megnézzük az eredményeket, akkor a teljes kvaifikációs sorozat során nem volt jelentős különbség a két hölgy között. Végül – részben az edzők javaslata alapján – kiemeltük a folyamat utolsó részét, ez pedig kissé Sanne van Dijke javára döntött.”

Tegyük hozzá: a kvalifikációs sorozatban Kim Polling (6063) valamivel több pontot gyűjtött, mint a végül befutó Sanne van Dijk (6038).

Ami a holland olimpiai csapatot illeti, immár Tornike Tsjakadoea (60 kg), Frank de Wit (81 kg), Noel van’t End (90 kg), Michael Korrel (100 kg), Henk Grol (+100 kg), Juul Franssen (63 kg), Sanne van Dijk (70 kg) és Guusje Steenhuis (78 kg) helye biztos, de esélye van a részvételre Tessie Savelkoulsnak (+78 kg) és Sanne Verhagennek (57 kg) is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Judoinside
Fotó: EJU, Gabi Juan
IJF, Záhonyi Tamás)