A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) felfüggesztette az iráni szövetség tagságát, ezért az ország judósai nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így az idén nyárra halasztott tokiói olimpián sem – írja az MTI.




A világbajnoki bronzérmes Mohammadi sem lehet ott a tokiói olimpián


Az IJF fegyelmi bizottságának döntése értelmében a szankció 2019. szeptember 18-tól 2023. szeptember 17-ig tart. A nemzetközi szövetség 2019 októberében zárta ki Iránt, mert a közel-keleti ország megtiltotta sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek. A botrányos történet úgy kezdődött, hogy a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között címvédőként induló Szaed Mollát az iráni hatóságok a családja fenyegetésével kényszerítették arra, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Sagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel.

Molla azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátuszt kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot, tavaly Magyarországon már így versenyzett, az októberi Judo Grand Slam Hungary versenyen bronzérmes lett. Nagy visszhangot kapott, hogy februárban elindult az izraeli Grand Slam-viadalon is.

Irán fellebbezett a határozatlan idejű kizárás ellen, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig március elején bejelentette, hogy – noha Irán valóban súlyos etikai vétséget követett el – hatályon kívül helyezi az IJF határozatát, mert a szövetség túllépte saját hatáskörét. A CAS kiemelte, Irán olyan büntetést érdemel, amely egybevág az IJF szabályzatával. Erre válaszul született meg az IJF csütörtöki döntése, amely – visszamenőleges hatállyal – négy évre szól, az indoklás szerint ez arányos az iráni szövetség által elkövetett rendkívül súlyos cselekményekkel, írja az MTI.

A történtek egyik legnagyobb vesztese lehet a világ- és Ázsia-bajnoki bronzérmes Mohammad Mohammadi, aki jelenleg is olimpiai indulást érő pozícióban áll a kvalifikációs ranglistán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
MTI
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)