Az olimpiai és világbajnok argentin sportoló, Paula Pareto civilként orvos, nem csak a tokiói olimpia törlése miatt volt számára nehéz a 2020-as év. Az Eurosport cikke.



Címvédőként utazhat Tokióban az argentin Paula Pareto, aki 2016-ban többek között Csernoviczki Éva legyőzésével szerezte meg az olimpiai aranyérmet a judósok 48 kilogrammos súlycsoportjában. Pareto a sport mellett civilben baleseti sebészként dolgozik, és olimpiai felkészülése mellett a koronavírus-fertőzöttek ápolásából is kiveszi a részét.

Paula Pareto komoly éremkollekcióval rendelkezik. Ő a 48 kilós súlycsoport regnáló olimpiai bajnoka, úgy, hogy 2016-ban Rióban Csernoviczki Évát múlta felül a negyeddöntőben, és vált Argentína első női olimpiai bajnokává. 2008-ban Pekingben olimpiai bronzérmet szerzett, 2015-ben pedig a világbajnokságon nem talált legyőzőre.

Tokióban már negyedik olimpiájára készül Pareto, történetét különösen érdekessé teszi, hogy a felkészülés mellett egy argentin kórház baleseti sebészetén dolgozik, és a járvány óta a koronavírusos betegek ápolása is feladatai közé tartozik.

Az argentin versenyző 2016-ban úgy nyerte meg az olimpiát, hogy közben az orvosi egyetemen folytatta tanulmányait. Pareto szerint ez kifejezetten segítette sportolói felkészülését, rengeteg tapasztalatot szerzett az órák látogatásával, s miután az olimpiát megelőzően sérülésekkel bajlódott, a tanulás tartotta benne valamelyest a lelket.




Pareto jelenleg egy argentin kórházban dolgozik baleseti sebészként. 2020 különösen nehéz év volt számára, hiszen egyszerre kellett megbirkóznia a versenyek törlésével, az olimpia elhalasztásával és a koronavírus elleni harccal.

„Annak ellenére, hogy a baleseti sebészeten dolgozunk, segítjük a többi orvos munkáját. Nyilvánvalóan elsősorban az osztályunkra kerülő betegekkel foglalkozunk, de nálunk is voltak koronavírussal megfertőződött páciensek, úgyhogy nagyon óvatosnak kellett lennünk, hogy segíteni tudjunk rajtuk, s közben mi ne fertőződjünk meg. Meg kell akadályoznunk, hogy tovább terjedjen a vírus, közben mindent meg kell tenni a betegekért, amit csak lehet” – beszélt a nehézségekről Pareto.



Egyelőre úgy tűnik, a kétfrontos harc és az extra terhelés nem hátráltatja az argentin teljesítményét. Tavaly októberben állt újra tatamira állt, és ezüstérmet szerzett a budapesti Grand Slam-versenyen. Egy hónappal később pánamerikai bajnok lett, zsinórban negyedik alkalommal, ebben az évben már van egy ötödik és egy hetedik helye az IJF World Tour-versenyeiről.

Paula Pareto szeretne Tokióban is minél jobban szerepelni, civil munkája mellett a felkészülést sem hanyagolja el, a lezárások idején például kőkemény otthoni edzésekkel tartotta formában magát.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Eurosport
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)