Hosszú, gyógyíthatatlan betegség után, ötvenhárom esztendős korában elhunyt a japánok olimpiai és világbajnok judósa, Koga Tosihiko. Káprázatos pályát futott be, a judosport legeredményesebb versenyzői közé tartozott, aki pályafutása során szerzett olimpiai arany- és ezüstérmet, három világbajnoki címet, volt junior-világbajnok, sorozatban hatszor japán bajnok, zsinórban ötször nyerte meg a Kodokan-kupát.




Nem volt zökkenőktől mentes a pályafutása, bár az 1986-os junior-világbajnoki címe után egy évvel már a felnőtt vb-n is dobogós volt, s meghívást kapott az 1988-as olimpián induló japán válogatottba is, Szöulban aztán a harmadik fordulóban búcsúzott. 1989-ben és 1991-ben is világbajnok lett, ám súlyos sérülést szenvedett az egyik edzésen, amikor Josidával randorizott. Felépülése után rögtön megnyerte a barcelonai olimpiát, s be is jelentette visszavonulását.




A vitatott bírói döntés pillanata: a barcelonai döntőben Hajtós Bertalan ellen


Három évvel később meggondolta magát, s visszatérésének jogosságát a harmadik világbajnoki aranyéremmel támasztotta alá. Az olimpiai kvalifikációról döntő mérkőzésen váratlan vereséget szenvedett, ám „múltja” miatt mégis ő indulhatott az 1996-os atlantai játékokon. Az olimpián a fináléig menetelt, ott a francia Bouras-tól vereséget szenvedett, így a dobogó második fokára állhatott fel.

2000-ben végleg visszavonult, s rávették, hogy teljesítse a „Koga száz ellen” nevű „kihívást” vagyis száz ellenféllel mérje össze a tudását egyetlen nap alatt. Koga Tosihiko ezt is sikerrel teljesítette.




A barcelonai dobogó tetején


Visszavonulása után edzősködni kezdett, tanítványai közül Tanimoto Ajumi olimpiai aranyéremig jutott. Koga 2007 óta a Nemzetközi Csendes-óceáni Egyetem testnevelési karának professzora, az egyetem női judoklubjának főigazgatója volt. Hónapok óta harcolt a tüdőrákkal, de ezt a csatát nem tudta megnyerni.

Emlékét megőrizzük!