A koronavírus-járvány december óta tartó második hulláma nem kíméli Csehországot, a február végére tervezett prágai olimpiai kvalifikációs torna szervezői ennek ellenére bizakodva várják a kontinens legjobbjait.




A prágai buborékban, 2020 novemberében


„Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség és az Európai Judo Szövetség, valamint a velük partner nemzeti szövetségek mindent megtettek a sportolók egészségének megőrzése érdekében, az elmúlt hónapokban még sok kérdés okozott bizonytalanságot. Ezek az érzések azonban lassan eltűnnek” – olvashatjuk az európai szövetség (EJU) honlapján.

Az EJU emlékeztet rá: a világ minden tájáról érkező sportolók „versenybuborékban” helyezkedtek el a múlt heti, izraeli Grand Slam-viadalon, de ugyanez a protokoll volt érvényes a tavalyi budapesti Grand Slamen, a 2020 novemberi prágai Európa-bajnokságon és az idén januári dohai World Masters-tornán is.

„Az európai judo versenynaptárában arra számítunk, hogy február utolsó hétvégéjén visszatérhetünk Csehország fővárosába, az European Openre. A tavalyi Európa-bajnokság során már alkalmaztuk és gyakoroltuk a szükséges eljárásokat, bízunk benne, hogy ezúttal is mindent meg tudunk tenni a sportolók biztonsága érdekében” – áll az EJU írásában.

Pavel Volek, a Cseh Judo Szövetség főtitkára hangsúlyozta: a legfontosabb a buborékrendszer megfelelő alkalmazása. Minden sportolót és közreműködőt, aki be akar kerülni a buborékba, többször tesztelnek és elkülönítenek a nyilvánosságtól, így a koronavírus terjedésének kockázata jelentősen lecsökken. A rendszer már több alkalommal is sikerrel vizsgázott, s ezek a tények meggyőzték a hatóságokat is.

A prágai European Open-viadalra február 27-én és 28-án kerül sor.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Európai Judo Szövetség
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)