Néhány hét múlva ünnepelte volna az ötvenedik születésnapját a grúzok olimpiai bajnok judósa, David Hahaleisvili, aki a Független Államok Közössége „Egyesített csapatának” színeiben győzött a barcelonai olimpián. Mi is alaposan megjegyeztük a nevét, hiszen az 1991-es világbajnokság és a barcelonai olimpia elődöntőjében is a mi Csősz Imrénket győzte le.




Grúz dokumentumfilm 1992 nagy bajnokairól,
a film első fele Hahaleisvili barcelonai győzelméről szól


A grúz óriás a barcelonai ötkarikás fináléban a japán Ogavát is elintézte, így olimpiai bajnok lett. Az első – és második – Európa-bajnoki címét egy évvel később, Athénban szerezte meg, s a következő olimpiai ciklusban összegyűjtött még három világbajnoki érmet is.

A legnagyobb esélyesként utazhatott az atlantai olimpiára, ahol azonban rossz helyszínre ment bemérni (a Georgia World Congress Centerbe ment az olimpiai falu helyett), s mivel időben nem jelentkezett a mérlegelésen (a nagy dugóban nem ért vissza a buszuk), kizárták a versenyből.

„Nevetnem kell, egy olimpiai bajnok nem követhet el ilyen hibát. Ez a kezdők hibája, gyerekeké” – nyilatkozta akkor a későbbi aranyérmes francia David Douillet, aki aztán a küzdelmek után már mást is mondott: „Nagyon sajnálom, hogy nem volt itt, másként is alakulhatott volna a végeredmény. Versenyző vagyok, aki szeret harcolni a győzelemért, a harc pedig csak akkor az igazi, ha a legnagyobb ellenfelek mind ott vannak.”




A barcelonai dobogón: a japán Ogava (balról), a grúz Hahaleisvili,
a francia Douillet és a magyar Csősz Imre


Hahaleisvilinek elment a kedve a judótól, MMA és szambó versenyeken indult, s bár még néhány kisebb tornára visszatért, az igazi bajnokot többé nem láthattuk a tatamin.

A bajnok egészsége 2019-re válságba került, szívproblémái miatt drasztikus beavatkozásra kellett sort keríteni. A szívtranszplantációt Minszkben végezték el, ám komplikációk léptek fel, s az orvosok már nem tudták az életét megmenteni. David Hahaleisvili, Grúzia első olimpiai bajnoka néhány hét múlva ünnepelte volna az ötvenedik születésnapját.