Nagy tornákon okozott nekünk kellemetlen perceket, de mindig nemes ellenfél volt: a belgák Európa-bajnoka, Dirk Van Tichelt bejelentette visszavonulását – írja a Judoinside.




Dirk Van Tichelt (balról) a riói olimpia bronzmeccsén Ungvári Miklós ellen


„A nyaksérülésem kikészített – mondta a harminchat esztendős ex-judós, aki négy esztendeje, a bronzmeccsen Ungvári Miklóst legyőzve szerezte meg az olimpiai bronzérmet Rio de Janeiróban. – Nincs lehetőség a folytatásra, tudom, hogy egy topversenyzőnek mennyi mindent kell kisajtolnia a szervezetéből. A koronavírus-jávány különösen nehézzé tette a felkészülést egy olyan sportágban, mint a miénk. Néhány hete pedig megserült a nyakam, ez kényszerítette ki a döntést – tette hozzá a belga klasszis, aki tavaly is súlyos sérülést szenvedett a mittersilli táborban, keresztszalag-szakadással operálták, és hat hónapig nem versenyezhetett. – Az újabb sérülés nemcsak a tatamin, a hétköznapokban is megnehezítette az életem, nagyon nehéz volt megállni, hogy ne legyek túlságosan feszült a gyermekeimmel.”



„Az öreg ember, a csapat nagypapája, az első és egyetlen Bronzmackó visszavonult a sportágunkból” – reagált a hírre a világranglista-vezető belga judós, Matthias Casse. – Köszönöm a szép emlékeket, köszönöm, hogy fenéken billentettél, hogy dolgozzak keményebben, köszönöm, hogy hittél bennem és magas követelményeket állítottál elém, köszönöm, hogy jó barát és jó edzőtárs voltál. Itt az idő a pihenésre, fizikálisan és mentálisan. Egy egészen más világ vár most rád és a családodra. Élvezd!”




A 2008-as lisszaboni Európa-bajnokság dobogóján:
a spanyol Uematsu (balról), Dirk Van Tichelt, Braun Ákos és a grúz Kekisvili


Dirk Van Tichelt 2008-ban szerezte Európa-bajnoki aranyérmét, az elődöntőben a világ- és Európa-bajnok Braun Ákost legyőzve – a paksi judósnak ez a vereség akkor a pekingi indulás jogába került. A belga versenyző kétszer állhatott fel a világbajnoki dobogó harmadik fokára, 2009-ben Rotterdamban és 2013-ban Rio de Janeiróban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, EJU)