Augusztus 14-e duplán emlékezetes dátum lesz Naidan Tuvshinbayar számára: a mongol judós 2008-ban ezen a napon lett hazájának első olimpiai bajnoka, majd tizenkét évvel később ezen a napon kapott nagyon fontos tisztséget: őt választották a Mongol Olimpiai Bizottság elnökévé.



Tuvshinbayar 1984. június elsején született, 2007-ben lépett a meghatározó versenyzők közé, amikor két kiemelt tornán, Hamburgban és Párizsban is dobogóra állhatott, majd ezüstérmet szerzett az Ázsia-bajnokságon.

A pekingi olimpián emlékezetes sorozatot produkált, kiejtette többek között a címvédő japán Szuzuki Kejdzsit, nyert az olimpiai ezüstérmes dél-koreai Dzsang Szung Ho ellen, majd a fináléban vazarival győzte le a kazah Asat Zsitkejevet, megszerezve ezzel a sporttörténelmi aranyérmet Mongólia számára. Tuvshinbayar klasszisát igazolta Londonban is, ahol olimpiai ezüstérmet akasztottak a nyakába.



Érdekesség, hopgy Mongólia államelnöke, Khaltmaagiin Battulga is judós múlttal rendelkezik, ahogyan a nemzeti olimpiai bizottságok elnökei között sem Tuvshinbayar lesz az egyetlen judós, a Japán Olimpiai Bizottságot például néhány hónapja a sportág legendás alakja, Jamasita Jaszuhiro vezeti.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: IJF)