Az Európai Judo Szövetség friss közleményben jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt elmarad a kolozsvári ifjúsági és a szarajevói junior Európa-kupa. Pozsonyban sem lesz felnőtt Ek.




A tavalyi kolozsvári tornán Pomázi Dominik (balról), Kovács Bence (balról a harmadik)
és Farkas Bence (jobbról) is dobogós volt az 55 kilósok népes mezőnyében


„Az európai judocsalád várja a naptár újraindítását, de minden lehetőséget gondosan mérlegel. Létrehoztuk az EJU COVID-19 munkacsoportot, amely hetente megvitatja az európai fejleményeket. A sportolók biztonsága számunkra rendkívül fontos, ezért a következő szempontokat kell figyelembe vennünk: az EJU rendezvényeire csak akkor kerülhet sor, ha két héttel az esemény előtt a szervező országban a százezer lakosra jutó két hetes kumulált fertőzések száma kevesebb mint húsz (Hivatkozás: Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Európai Központ). Ha ez a kritérium nem teljesül, az esemény törlésre kerül” – áll a közleményben.

A fentiek miatt úgy döntöttek, hogy nem rendezik meg a szeptember 12–13. között kiírt kolozsvári ifjúsági Európa-kupát, illetve az ugyanerre a hétvégére tervezett szarajevói junior Európa-kupát, de a naptárból törölték ugyanebben az időpontban a pozsonyi felnőtt Ek-t is.

A jelenlegi állás szerint az „újrakezdés” első európai eseménye a teplicei ifjúsági Európa-kupa (szeptember 19–20.) lesz, ennek a versenykiírását már közzétette az EJU. A közlemény kifejti: az EJU bízik benne, hogy az őszi rendezvényeknek legalább egy részére sor kerül. A versenyrendezők támogatása érdekében az EJU Orvosi Bizottsága a vonatkozó nemzeti egészségügyi előírások alapján ajánlásokat készít a szervezők, a résztvevők és a nézők számára.

„Az EJU a Nemzetközi Judo Szövetséggel együtt mindent megtesz a versenyrendszer újraindítása érdekében. A judoesemények megrendezése nagyon fontos számunkra, de közben vigyázunk sportolóink, a judocsalád tagjainak egészségére – mondta Szergej Szolovejcsik, az EJU elnöke. – Nagyon hálás vagyok az EJU és a nemzeti szövetségek munkatársainak odaadó munkájáért, nap mint nap bizonyítják, mennyire elkötelezett a judo szellemisége és értékei iránt, s mindent megtesznek azért, hogy a judoélet aktív maradjon.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Daniel Oprescu)