Ma ünnepli harminckilencedik születésnapját a hollandok világbajnok, ötszörös Eb-érmes judósa, Guillaume Elmont. Igazán gazdag judós család az Elmontoké Hollandiában, van otthon aranyuk-, ezüstjük bőven. A legértékesebb egy aranyérem, amelyet Egyiptomban „szerzett” magának a nagyobbik fiú, Guillaume, éppen egy nappal azelőtt, amikor egy magyar fiú, bizonyos Braun Ákos is egy ilyen ritkasághoz jutott.




A 2005-ös kairói világbajnoki döntő


Guillaume Elmont 2005 szeptember 9-én járt pályafutásának eddigi legmagasabb pontján, amikor megnyerte a kairói világbajnokság 81 kilogrammos küzdelmeit. Az első körben a sydneyi olimpiai bajnok olasz Maddalonit, a másodikban a pekingi ötkarikás aranyérmes német Bischofot intézte el, aztán jött az olimpiai ezüst- és bronzérmes ukrán Gontyuk, az olimpiai bronzérmes észt Budolin, majd a döntőben a „csak” Afrika-bajnoki ezüstérmes algériai Benamadi.




Elmontnak az olimpiákkal nem volt szerencséje, Sydney idején még a juniorok között szerepelt (s lett Európa-bajnok), Athénban az azeri Azizov már az első körben búcsúztatta, Pekingben pedig az elődöntőig menetelt, vagyis egy győzelemre volt az éremtől, de ez a siker már nem jött össze. Londonban a francia Alain Schmitt búcsúztatta az első kanyarban, a riói kvalifikációsól pedig lecsúszott, utoljára a 2015-ös asztanai világbajnokságon lépett a nemzetközi tatamira, de a sporttól nem szakadt el, a négyszeres BEK-győztes Ajax Amsterdam labdarúgó csapatának erőnléti edzőjeként folytatta.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020)