Rióban alakította ki edzőtáborát a jövő évi tokiói olimpiára a Brazil Olimpiai Bizottság, ám az ország legjobb sportolói nem a híres metropoliszban, hanem egy portugáliai kisvárosban, Rio Maiorban kezdték meg a munkát egy évvel a 2021-re halasztott nyári játékok előtt.




A dél-amerikai országban a koronavírus-járvány hosszú ideje tombol, ami lehetetlenné teszi a sportolók megfelelő felkészülését, a hosszú kényszerszünet pedig aggodalommal töltötte el a helyi sportvezetőket, ezért szervezték meg, hogy legjobb sportolóik a huszonegyezer fős portugáliai településen tréningezhessenek egészen az év végéig.

A már Európában tartózkodó brazil küldöttség tagjait letesztelték, mielőtt elhagyták hazájukat, majd Portugáliában is, ahol múlt csütörtökön, pontosan egy esztendővel az olimpia rajtja előtt kezdődött meg a munka. Jelenleg hetvenkét sportoló (úszó, judós, ökölvívó és tornász) és több mint harminc edző, orvos és gyúró tartózkodik Rio Maiorban, számuk viszont folyamatosan nőni fog. Összességében tizenhat sportág, több mint kétszáz képviselője edzhet majd a Lisszabon közelében fekvő településen.

„Rio Maiorban egy buborékban élhetünk – mondta Marco La Porta, a Brazil Olimpiai Bizottság elnökhelyettese. – A sportcentrum minden dolgozója a városban él, ami nagy biztonságot jelent sportolóinknak. Brazíliában lehetetlen megmondani, hogy ki találkozott közvetlenül a vírussal.”

A sportvezető elárulta, hogy minden ember után naponta hetven dollárt fizetnek Rio Maiornak. Ebben az összegben tulajdonképpen minden benne van, a szállás, napi ötszöri étkezés és a sportlétesítmények használata is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)