Igazi szenzáció ez manapság: koronavírus-járvány ide vagy oda, judoversenyt rendeztek! A helyszín Fehéroroszország, a judosportnak rendszeresen otthont adó Csizkovka Aréna. A járványügyi intézkedéseket az európai átlagtól eltérő módon alkalmazó Fehéroroszországban is gondot okozott, hogy nem rendeznek versenyeket. Az ország legjobb judósai ugyan folytathatták edzéseiket, de egyre nagyobb igény jelentkezett az erőpróbákra is. Végül a válogatott edzői kara úgy határozott, a legjobbak háziversenyek keretében tehetik próbára felkészültségüket.




Leonyid Szvirid szövetségi kapitány így foglamazott: „A legjobb fehérorosz judósok is legalább havonta két versenyen részt vettek, ez egyszerűbbé tette a felkészülést is, mindig volt mihez időzíteni. A hosszú szünet senkinek sem tett jót, ezért úgy határoztunk, megpróbáljuk valamennyire helyreállítani az edzési folyamatot.”




A Fehérorosz Judo Szövetség elnöke, Pavel Jaszenovszki is közvetlenül részt vett a szervezésben, a verseny megnyitóján azzal biztatta a sportolókat, hogy szeptember közepétől újraindulhatnak a világ judotornái.




A koronavírus-válság alighanem első hivatalos viadalán Dmitrij Sersan, Vagyim Soka és Alekszandr Vahovjak végzett az első helyen. Külön tornát rendeztek az abszolút kategóriában, a fináléban Vahovjaknak sikerült legyőznie Jegor Voropajevet, a harmadik helyen Viktor Kljuszov és Nyikita Szvirid osztozott. Sokat mondó adat, hogy a Csizkovka Arénából három fehérorosz televíziós társaság is közvetített...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Fehérorosz Judo Szövetség)