A francia olimpiai judoválogatott hosszú-hosszú szünet után hétfőn visszatért a közös edzésekhez a párizsi központi edzőközpontban, az INSEP-ben. A Sport24 cikke.




Március tizenhetedike óta volt zárva a francia sport e fontos helyszíne, amelyben a járványügyi korlátozások idején kisebb felújítási és karbantartási munkálatokat végeztek. Most azonban ismét a sportolóké a terep, a francia válogatott tagjai fülig érő szájjal tréningeztek újra együtt – még akkor is, ha az edzésprogramot kizárólag szabadtéren hajtották végre.

„Sohasem voltam olyan boldog, mint most, hogy visszatérhettem INSEP-be – mondta a kétszeres világbajnoki bronzérmes Amandine Buchard, aki elárulta, nagyon nehezen viselte a bezártságot. – Különösen azért, mert azt hittem, hogy egészen júniusig fennmaradnak a korlátozások. Nagyon örülök, hogy újból emberek között lehetek. Fizikailag úgy érzem, nem sikerült a megfelelő formában tartanom magam, az otthoni kardió edzések elvégzésére sokszor nehéz volt önmagamat motiválni. Tartottam az első edzéstől, hogy kiderül, nagyon távol vagyok a szokásos szintektől, de megkönnyebbültem, mert nincs olyan nagy baj...”

A találkozáskor a válogatott vezetője, Stephane Traineau összegyűjtötte a férficsapatot egy gyors eligazításra, amelyet így kezdett: „Mindannyian az olimpiai csapat tagjai vagytok, de némelyek számára ez most más súlycsoportot jelentene” – mondta mosolyogva a tréner. Több versenyzőnél tapasztaltak nem várt súlygyarapodást, még ha a versenyzők fizikai állapota összességében kielégítőnek tűnt is a szakemberek szemében.

„Senki sem kényszerített bennünket az újrakezdésre, azok számára tették lehetővé, akik ezt igényelték – jegyezte meg Cyrille Maret, a riói olimpiai bronzérmese. – Teljesen elfogadható, ha valaki még várna a közös edzésekkel. Ami engem illet, nem a fertőzéstől tartok, inkább attól, hogy esetleg átadom a szeretteimnek. Nem fogom minimalizálni a kockázatot, viszont kerülni fogok bizonyos családi pillanatokat.”

Egyelőre nem lehet megjósolni, mikor húzhatnak judogit a versenyzők és kezdhetik el a valódi judót. „Megoldást fogunk találni erre – mondta a nők edzője, Larbi Benboudaoud. – Az INSEP megtesz minden szükséges intézkedést a kiegészítő felszerelések biztosítása érdekében.”

A tréning a francia válogatott két legsikeresebb judósa nélkül zajlott, a négyszeres világbajnok Clarisse Agbegnenou továbbra is otthonában edz, akárcsak a tízszeres világbajnok Teddy Riner, aki saját edzőtermében tréningezik. Edzője, Franck Chambily azonban jelezte, Teddy keményen dolgozik, és néhány nap múlva csatlakozni fog társaihoz.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Sport24
Fotó: FFJudo)