Jorge Fonseca túlélte életnek legsötétebb időszakát, augusztus 30-án pedig pályafutásának – eddigi – csúcsára ért, megnyerte a tokiói világbajnokságot a 100 kilogrammosok között.




Jorge Fonseca lett hazájának első felnőtt világbajnoka, elképesztő erőfeszítéseinek az aranyérem lett a jutalma. Mindez még ezerszer értékesebb, ha tudjuk, néhány évvel ezelőtt gyilkos kór támadta meg Fonseca szervezetét.

„Rákot diagnosztizáltak egy évvel a riói olimpia előtt. Rettenetes pillanat volt az életemben. Pedig előtte nagyon erősnek és jól felkészültnek éreztem magam, fizikailag és mentálisan is rendben voltam. És akkor megtudtam a hírt… Először nem is igazán tudtam kezelni a helyzetet, nem tudtam elhinni, hogy ez történik velem. Egyre csak azt kérdeztem, miért velem…” – idézte fel a szörnyű időszak kezdetét a portugál csillag.

„A rák bonyolult betegség. Nagyon kemény időszak volt. Az olimpia miatt kértem az orvosokat, hogy a lehető leggyorsabb és legrövidebb kezelést kapjam. Megkétszerezték az adagokat… A kemoterápia kemény volt, kéthetente kaptam a kezelést, de közben esélyt kaptam a harcra Rióban. Nem voltam hajlandó feladni álmomat a rák miatt.”




„A rák arra késztetett, hogy átértékeljem magam. Életem legrosszabb szakaszán mentem keresztül, de sikerült belőle kimásznom. Most már nagyon sokra értékelem azokat a pillanatokat, amikor képes voltam megbirkózni a kínommal. Ezért állhattam most fel a dobogó tetejére!”

A portugál versenyzőt az orvosai akkor döbbentették rá a rák valódiságára, amikor elvitték egy lisszaboni onkológiai osztályra látogatóba. „Láttam, hogy a kisgyermekek hogyan küzdenek ezzel a betegséggel, láttam, mennyire szeretnének teljes életet élni… Éppen abban az időben lettem apa, tudtam, hogy erősnek kell lennem, ott kell lennem a fiam mellett. Minden, ami történt velem, megerősített, ez tett olyan emberré, amilyen ma vagyok. Remélem, hogy a jövőben tudok segíteni másoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek, mint én…”



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)